5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăPoliticăNe învârtim într-un cerc vicios. Rectificarea întârzie din cauza plafonărilor și a...

Ne învârtim într-un cerc vicios. Rectificarea întârzie din cauza plafonărilor și a compensărilor

Scumpirea energiei și a gazelor de anul trecut încă și-au lăsat amprenta serios asupra bugetului statului. În timp ce populația teoretic beneficiază de plafonări și compensări la energie și gaze, mulți furnizori au avut probleme în a calcula facturi și chiar au dat faliment, însă au fost și companii care au raportat profituri și de 400 la sută mai mari.

Au fost două perioade de plafonare și compensare, una din noiembrie 2021 până la 31 martie și cealaltă de la 1 aprilie 2022 până pe 31 martie 2023, însă și modul de calcul a fost diferit și a dat bătăi de cap companiilor și au fost multe erori, iar unele nici acum nu au fost corectate. Mulți furnizori au și renunțat la aceste servicii, iar în piață au rămas tot mai puțini furnizori.

,,Diferența de 67 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ceoperatoriiîncarcă dateleșidocumentelejustificative solicitatedecătreexperțiialocați, verificarea și determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate. OUG 118/2021 este decontată în proporție de aproximativ 98%, ANRE demarând verificarea şi analizarea datelor aferente OUG 27/2022. Având în vedere numărul relativ mic de cereri introduse pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, facem apel către toți operatorii ce beneficiază de prevederile OUG 27/2022 să procedeze la încărcarea datelor aferente perioadei mai sus menționate.„, arată ANRE.

Cinci furnizori de energie electrică și 16 furnizori de gaze naturale au renunțat la activitate în perioada septembrie 2021 – mai 2022, conform informațiilor obținute de Economedia de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Circa 100.000 de clienți ai acestor furnizori, majoritatea consumatori de gaze naturale, au fost așadar preluați de furnizori de ultimă instanță.

Pentru că furnizorii nu au trimis nici acumfacturile pentru a vedea preţul compensării pe luna aprilie, rectificarea bugetară mai întârzie, a spus chiar premierul.

„Rectificarea este una pozitivă. Aici doresc să subliniez că în cursul săptămânii viitoare ea va fi pusă în transparenţă la Ministerul Finanţelor.

Sunt aspecte care ţin, aşa cum au solicitat şi o parte dintre reprezentanţii autorităţilor locale, de continuare programelor deja aflate în derulare, care au fost momentan oprite din cauza acestei creşteri de preţuri la materialele de construcţii şi inexistenţa fondurilor de cofinanţare. Este un aspect care a fost luat în calcul, la revizuire, la nivelul Ministerului Finanţelor.

În momentul în care vom avea toate datele legate de ceea ce trebuie să facem în continuare pe partea de compensare a preţurilor la energie, după ce avem o lună închisă, luna aprilie, pentru că nu am putut să finalizăm toate aceste demersuri ale rectificării pentru că dorim să vedem cât ne costă compensarea pe luna aprilie, furnizorii nereuşind să ne dea, până în acest moment, facturile să putem să închidem o lună completă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Potrivit ANRE, privind OUG 118/2021, suma totală transmisă către Ministerul Energiei este de peste 2 miliarde de lei, iar pentru OUG 27/2022 a fost depusă suma de aproape 75 de milioane de lei.

Cum arată rectificarea?

Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Interne și Ministerul Transporturilor vor suferi „ajustări în minus” de cel puțin 1 miliard de lei fiecare.

Tăieri vor fi și la Ministerul Mediului (aproximativ 500 de milioane de lei). Inclusiv Ministerul Finanțelor va suferi o tăiere de fonduri de circa 700 de milioane de lei, potrivit surselor citate.

La polul opus, Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului ar urma să primească alocări suplimentare care se ridică la 1,5 miliarde de lei.

Bani în plus la rectificare vor mai merge spre Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției, SRI și CNAS. Momentan nu se va interveni la bugetele Ministerului Apărării și Ministerului Sănătății.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Statele Unite resping acuzațiile ONU privind genocidul în Gaza și critică raportul Human Rights Watch

Statele Unite au condamnat ferm concluziile unui comitet special al ONU care a sugerat că metodele utilizate de Israel în Fâșia Gaza „corespund caracteristicilor...

Aplicația Gemini de la Google, disponibilă pentru iPhone

În lumea chatbot-urilor AI, prezența constantă pe ecranul utilizatorului este esențială, iar companiile se grăbesc să dezvolte aplicații desktop și mobile pentru a oferi...

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă