5.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăPoliticăMotivarea CCR pentru anulare alegeri prezidențiale: Procesul electoral a fost viciat pe...

Motivarea CCR pentru anulare alegeri prezidențiale: Procesul electoral a fost viciat pe toată durata lui

CCR a publicat motivarea deciziei prin care a anulat alegerile prezidențiale și a decis ca întreg procesul electoral pentru alegerea președintelui României să fie reluat.

Curtea Constituțională susține că, după declasificarea notelor serviciilor de informații, a constatat „că procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de esconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”.

Judecătorii menționează faptul că expresia suveranității este corectitudinea alegerilor și reține că datele furnizate de serviciile de informații arată că „principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Președintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor și distorsionarea egalității de șanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă și cu încălcarea legislației electorale a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale, precum și prin finanțarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online’.

Libertatea de vot a fost afectată

Curtea spune că modul de desfășurare a procesului electoral a afectat libertatea de vot a cetățenilor:

„Libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie include dreptul de a fi corect informați înainte de a lua o decizie. Mai precis, libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie presupune dreptul de a obține informații corecte despre candidați și procesul electoral din toate sursele, inclusiv online, precum și protecția împotriva influenței nejustificate, prin acte/ fapte nelegale și disproporționate, asupra comportamentului de vot. Publicitatea politică se poate transforma uneori într-un „vector de dezinformare, în special atunci când nu își dezvăluie caracterul politic, provine de la sponsori din afara Uniunii sau face obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialului publicitar. (..) Pe cale de consecință, trebuie exclusă ingerința unor entități statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală”.

Mai exact, libertatea votului a fost afectată prin dezinformarea alegătorilor folosindu-se o campanie electorală „în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”.

Egalitatea de șanse a candidaților a fost afectată

CCR spune că a fost afectată egalitatea de șanse a candidaților, ceea ce reflectă o alterare a dreptului de a fi ales:

„Neregularitățile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale și ceilalți candidați participanți în procesul electiv. Astfel, expunerea semnificativă a unui candidat a condus la reducerea direct proporțională a expunerii în media online a celorlalți candidați în procesul electoral. Or, utilizarea tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale, atât de către candidați ori competitori electorali, cât și de către partide politice, susținători ori simpatizanții lor trebuie să fie transparentă pentru a garanta integritatea și imparțialitatea alegerilor. În caz contrar, alegătorii sunt împiedicați să-și formeze o opinie despre candidați și alternativele electorale sau pot fi induși în eroare cu privire la identitatea și calitatea candidatului ori procedurile de vot. Prin urmare, utilizarea într-un proces electoral de către competitorii electorali, inclusiv de către partidele politice, a unor asemenea practici învestește autoritățile publice competente, potrivit legii, să verifice, să constate și, după caz, să sancționeze astfel de conduite”.

În ceea ce privește finanțarea campaniei electorale, CCR arată că inclusiv publicitatea electorală online trebuie să fie identificată și transparentă, „atât în ceea ce privește identitatea sponsorului său, cât și cu privire la tehnica de diseminare utilizată. Platformele de socializare ar trebui să fie obligate să dezvăluie permanent datele privind publicitatea politică și sponsorii electorali”.

CCR susține că legislația electorală a fost încălcată de Călin Georgescu întrucât declarațiile depuse la AEP contravin informărilor serviciilor de informații.

„Este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri și cheltuieli importante, iar situația analizată relevă o incongruență evidentă între amploarea campaniei desfășurate și inexistența asumată de candidat în privința cheltuielilor efectuate. A fost, astfel, încălcat principiul transparenței finanțării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfășurării alegerilor”, se arată în motivare. 

Mai jos poate fi consultată întreaga motivare a CCR.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cazurile de viroză se dublează în România: Ministerul Sănătății recomandă măsuri pentru prevenirea răspândirii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că numărul cazurilor de viroză a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 90.000 în ultima săptămână, comparativ cu...

Dame Joan Plowright a murit la vârsta de 95 de ani

Dame Joan Plowright, o adevărată legendă a scenei și a ecranului din Marea Britanie, a încetat din viață pe 16 ianuarie 2025, la vârsta...

Joe Biden avertisment dur în discursul de adio: O oligarhie „periculoasă” se conturează în America

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat cu privire la o oligarhie „periculoasă” care se conturează în America, în discursul său de adio, încheind o...
Ultima oră
Pe aceeași temă