10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăMiza numirilor de la CCR

Miza numirilor de la CCR

Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, propuși de PSD, au fost votați de Camera Deputaților și de Senat pentru posturile de judecători la CCR. Alături de Simina Tănăsescu – numită de președintele Klaus Iohannis  – ei vor ocupa cele trei posturi rămase vacante la Curtea Constituțională. După aceste numiri, cinci din cei nouă judecători ai CCR vor proveni din partea Puterii iar patru din partea Opoziției și a președintelui Klaus Iohannis. Actuala componență a Curții ar urma să fie reînnoită în 2022, când vor expira alte trei mandate.  

Camera Deputaţilor a votat, ieri, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie. Gheorghe Stan a fost ales cu 174 de voturi. Candidatul PNL, deputatul Ioan Cupşa, a obţinut 63 de voturi „pentru”, iar avocatul Vlad Ştefan, propus de USR doar 25 de voturi „pentru”. ALDE nu a avut propriul candidat, sprijinând candidatul PSD. În schimb, PNL și USR nu au reușit să nominalizeze un candidat comun, deși o astfel de strategie ar fi mărit șansele Opoziției, în condițiile în care PSD și ALDE au o majoritate fragilă la Camera Deputaților. Deși atât PNL cât și USR au vorbit despre posibilitatea unui candidat comun,  negocierile au eșuat din cauza din cauza neînțelegerilor între cele două partide. 

 

Cum au decurs audierile

Gheorghe Stan a spus la audierea din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor că tot ce transmite Comisia de la Veneţia nu are caracter obligatoriu, însă în deciziile Curţii acestea sunt avute în vedere, fiind şi explicate în hotărâri. „Dacă pornim de la decizia recentă a CCR, în considerente se menţionează că doar deciziile, regulamentele şi directivele sunt obligatorii, din perspectiva Tratatului de la Lisabona. Iar cele înscrise în MCV au calitatea de recomandare, nu sunt obligatorii. Apreciez că tot ce emite Comisia de la Veneţia nu e obligatoriu, dar în toate deciziile CCR sunt avute în vedere recomandările Comisiei de la Veneţia, pe care le şi explică în hotărâri”, a răspuns Gheorghe Stan, unei întrebări puse de Stelian Ion (USR).

De asemenea, deputatul USR Stelian Ion a vrut să afle care este explicaţia „ascensiunii profesionale fulminante” a lui Stan, subliind că acesta a ajuns ca în doar un an să aibă grad de PÎCCJ, performanţă pe care, potrivit acestuia, puţini procurori o obţin. La rândul său, Stan a precizat că toate gradele au fost obţinute în baza concursurilor aferente. El a mai spus că legea fundamentală are 153 de articole, deşi Constituţia are 156 de articole.

 

Votul din Senat

Tot ieri, plenul Senatului l-a ales pe Cristian Deliorga, propus de PSD, pentru un mandat de nouă ani la Curtea Constituțională. Deliorga a obținut 70 de voturi, în timp ce candidatul PNL, senatorul Daniel Fenechiu a obținut 24 de voturi iar cel al USR, avocatul Mircea Daraban – 10 voturi. Deliorga o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la CCR, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Cristian Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie. Cristian Deliorga a declarat, la audierea sa în comisia juridică a Senatului, că nu avut întâlniri cu niciun lider PSD și că el i-a ales pe social-democrați pentru că sunt cel mai numeros grup și are astfel cele mai mari șanse să ajungă la CCR. ”Când am ales să candidez pentru acest post m-am gândit că singurul grup parlamentar mai numeros de la Senat este al PSD și pentru șanse de reușită ar trebui să fac solicitarea grupului PSD. Nu am avut întâlniri cu niciunul din liderii PSD dar îl cunosc pe  domnul Șerban Nicolae și am lucrat cu domnul Robert Cazanciuc”, a susținut Deliorga. Întrebat cum a luat legătura cu PSD, Deliorga a răspuns ”: am depus documentele la domnul Șerban Nicolae. E vreo problemă?”.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea pe un post de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu, fosta sa consilieră. Ea va avea un mandat de nouă ani, începând din data de 9 iunie 2019, înlocuindu-l pe Petre Lăzăroiu, numit de fostul președinte Traian Băsescu.

 

Taberele din CCR

După numirea a trei nouă judecători, se poate spune că cinci dintre magistrații CCR au fost propuși, de-a lungul timpului,  cu susținerea partidelor din arcul guvernamental- Valer Dorneanu, Marian Enache, Gheorghe Stan,  Cristian Deliorga au ajuns judecători la CCR cu sprijinul PSD. Lor li se adaugă Attila Varga, propus de UDMR. De cealaltă parte a baricadei, patru judecători CCR au fost propuși de Președintele României sau de actuala Opoziției Daniel Morar (Traian Băsescu), Mona Pivniceru (PNL), Livia Stanciu (Klaus Iohannis), Simina Tănăsescu (Klaus Iohannis).

Și anterior acestor numiri, PSD reușea să strângă o majoritate, însă doar pe bază de negocieri informale. În tabăra Puterii se aflau Valer Dorneanu, Marian Enache, Maya Teodoriu, Attila Varga. Lor li s-a adăugat, în multe ocazii, Petre Lăzăroiu, chiar dacă acesta fusese numit de fostul președinte Traian Băsescu. Opoziția era reprezentată de Daniel Morar, Mona Pivniceru, Livia Stanciu și Mircea Minea.

Potrivit legii, CCR este compusă din nouă judecători cu mandate de câte nouă ani. Trei dintre judecători sunt numiți de către Administrația Prezidențială, trei de către Senat și trei de către Camera Deputaților. La fiecare trei ani, expiră câte trei din cele nouă mandate, iar Administrația Prezidențială, Senatul și Camera Deputaților au dreptul la câte o numire.

 

 Explicațiile lui Liviu Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că el nu a vrut să discute cu niciunul din cei doi candidaţi ai PSD pentru un post de președinte al CCR – Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga – și că nu știe cum au ajuns să își depună candidaturile. De asemenea, întrebat dacă șeful Secției speciale de anchetare a magistraților. Gheorghe Stan, este calificat pentru postul de judecător la CCR, Dragnea a răspuns: ”Da. De ce n-ar fi? Eu l-am votat”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă