România modernă, verde și digitalizată, asta e misiunea guvernanților în următorii ani, doar că realitatea este hilară. La ANAF, președintele promite o adevărată revoluție, mai ales că avem nevoie de încasări la buget, doar că în fapt ne omoară digitalizarea, sunt folosite programe vechi. Și în alte domenii ca agricultură sau transporturi, cum e Poșta Română sunt necesare îmbunătățiri, însă lucrurile se urnesc greu.
Am stat de vorbă și noi cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, prezent la inaugurarea a două linii tehnologice noi destinate Fabricii de Timbre. Pentru că este secetă și vorbim despre bani din PNRR, alocați agriculturii, l-am întrebat pe ministru dacă sunt cereri de finanțare pentru proiecte de tehnologizare, având în vedere că avem parte de schimbări climatologice tot mai dure.
,,În momentul de față nu știu să existe asemenea cereri. O să fac o solicitare să văd dacă au fost făcute cereri de la privați pentru digitalizarea agriculturii. Sunt deja start-up-uri care fac operațiuni cu drone, cu detecție a nivelului de umiditate la nivelul pânzelor.”, a declarat Burduja.
Cât despre digitalizarea în alte domenii, cum ar fi la finanțe de exemplu, unde noul cod fiscal a fost modificat pentru o mai bună colectare a banilor la buget, doar că programele folosite sunt tot cele vechi din anii 90.
,,La nivelul ANAF cu digitalizarea nu suntem în evul mediu, dar nici departe. Ministerul de Finanțe are celebrul CNIF (Centrul Național pentru Informații Financiare) care lucrează pe soluții învechite. Noi ca minister nu avem pârghii instituționale să mergem să le impunem alte soluții sau să accelerăm lucrurile, dar avem un dialog cu ei și le solicităm să se digitalizeze mai rapid.”, a mai menționat vice-președintele PNL. Reamintim că Lucian Heiuș, președintele ANAF, declara că va face controale și la persoanele fizice, după ce a fost descoperită o gaură de 20 de milioane de euro în 4 ani, cu legătură la aproape 600.00 de români.
De asemenea, cloud-ul guvernamental, un proiect de 500 de milioane de euro, mult discutat și disputat, este pe drumul cel bun, sau cel puțin, așa susține ministrul digitalizării: ,,Referitor la cloud-ul guvernamental avem partea de legislație primară, ordonanța cu jalonul PNRR pe care l-am îndeplinit la timp, lucrăm la legislația secundară, adică hotărâri de guvern și la cea terțiară, ordine de ministru și ne propunem să o adoptăm până la finalul lunii septembrie. Sunt o serie de hotărâri de Guvern pe care trebuie să le adoptăm până la finalul lunii septembrie.”, ne-a mai spus Burduja.
Miliarde din PNRR, salarii după preferințe, servicii modeste
Problema Poștei Române chiar și digitalizată va rămâne nesoluționată în următorii ani. Directorul instituției Valentin Ștefan, a declarat că sunt 21.000 de angajați cu normă întreagă, iar majoritatea sunt plătiți modest, deși nu toți muncesc pe măsură, recunoaște managerul poștei, astfel că digitalizarea înseamnă ca angajații să se școlarizeze, iar acest proces este unul de durată. Însă vestea bună este că salariile angajaților au fost majorate cu 10 la sută.
,,Din fericire, compania este într-un moment ascendent, de revenire, acolo unde îi este locul. Vorbim despre o investiţie de peste un milion de euro, cea mai modernă din ţară. Am putea spune că este printre puţinele maşinării din Europa. Poşta Română se însănătoşeşte. Din fericire, chiar acum, de la 1 august, am reuşit să mărim salariile. Este pentru prima oară, în ultimii 15 ani, când facem acest lucru. Luna august este lună de sărbătoare, iar pe 15 august sărbătorim 160 de ani de Poşta Română. Vrem să lansăm un NFT care este un nou trend în lumea poştală”, a spus Ştefan.
Cât despre scumpirea serviciilor oferite de Poștă, directorul companiei nu a precizat clar despre ce scumpiri ar fi vorba.
Autoritățile române au alocat 5,97 miliarde de euro – adică 20,5% din valoarea totală- pentru proiectele de digitalizare conținute de Planul național de Relansare și Reziliență, ceea ce impune o digitalizare pe toate palierele și în toate instituțiile statului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!