2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăPoliticăMeleşcanu: În România se simte o prezenţă foarte solidă a spionajului rusesc

Meleşcanu: În România se simte o prezenţă foarte solidă a spionajului rusesc

”Nu ştiu în cifre, dar se simte totuşi o prezenţă foarte solidă în România” (a spionajului rusesc), a spus ministrul Teodor Meleşcanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.

Meleşcanu a avut această evaluare după ce a fost întrebat de un ziarist despre o eventuală intensificare a spionajului rusesc în România.

Înainte de actuala lui funcţie, de ministru de Externe, Meleşcanu a mai fost ministru al Apărării şi director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Pe de altă parte, la Arad, ministrul Meleşcanu a comentat poziţia Ambasadei Rusiei la Bucureşti, care a calificat anunţul MAE privind expulzarea unui diplomat rus drept „manifestarea nebuniei politice colective”.

Ministrul român de Externe a replicat că ”o nebunie politică a fost atacul de la Salisbury”.

”A încerca să spui că atunci când se reacţionează la o nebunie este tot o nebunie, mi se pare greşit. Ceea ce s-a întâmplat este un fapt fără precedent în epoca noastră, numai în timpul războiului rece se ajungea la asasinarea unor agenţi care trecuseră de altă parte. Din punctul de vedere strict juridic, o acţiune de folosire a unor substanţe neurotoxice pentru a anihila un agent pe teritoriul altei ţări este o încălcare a Convenţiei internaţionale privind interzicerea folosirii armelor chimice”, a precizat ministrul Meleşcanu.

El a explicat şi necesitatea ca România să fie solidară cu Marea Britanie în această situaţie: „Aşa cum noi ne dorim solidaritate din partea ţărilor partenere în cadrul NATO şi UE, aşa şi acestea se aşteaptă la solidaritate din partea noastră. Nu uitaţi că în ceea ce priveşte prezenţa unor trupe NATO pe teritoriul României, Marea Britanie a fost după SUA cel de-al doilea mare contributor. Noi am avut o decizie foarte echilibrată de a da un semnal de solidaritate şi nu am exagerat prin numărul celor pe care i-am expulzat, este vorba de un singur diplomat, un consilier diplomatic”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă