Teodor Meleşcanu (Foto: Radio Cluj)

Meleşcanu: În România se simte o prezenţă foarte solidă a spionajului rusesc

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că în România ”se simte o prezenţă foarte solidă” a spionajului rusesc, informează Digi 24.

Mihai Diac 0 comentarii

30.03.2018 - 20:44

”Nu ştiu în cifre, dar se simte totuşi o prezenţă foarte solidă în România” (a spionajului rusesc), a spus ministrul Teodor Meleşcanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.

Meleşcanu a avut această evaluare după ce a fost întrebat de un ziarist despre o eventuală intensificare a spionajului rusesc în România.

Înainte de actuala lui funcţie, de ministru de Externe, Meleşcanu a mai fost ministru al Apărării şi director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Pe de altă parte, la Arad, ministrul Meleşcanu a comentat poziţia Ambasadei Rusiei la Bucureşti, care a calificat anunţul MAE privind expulzarea unui diplomat rus drept "manifestarea nebuniei politice colective”.

Ministrul român de Externe a replicat că ”o nebunie politică a fost atacul de la Salisbury”.

”A încerca să spui că atunci când se reacţionează la o nebunie este tot o nebunie, mi se pare greşit. Ceea ce s-a întâmplat este un fapt fără precedent în epoca noastră, numai în timpul războiului rece se ajungea la asasinarea unor agenţi care trecuseră de altă parte. Din punctul de vedere strict juridic, o acţiune de folosire a unor substanţe neurotoxice pentru a anihila un agent pe teritoriul altei ţări este o încălcare a Convenţiei internaţionale privind interzicerea folosirii armelor chimice”, a precizat ministrul Meleşcanu.

El a explicat şi necesitatea ca România să fie solidară cu Marea Britanie în această situaţie: "Aşa cum noi ne dorim solidaritate din partea ţărilor partenere în cadrul NATO şi UE, aşa şi acestea se aşteaptă la solidaritate din partea noastră. Nu uitaţi că în ceea ce priveşte prezenţa unor trupe NATO pe teritoriul României, Marea Britanie a fost după SUA cel de-al doilea mare contributor. Noi am avut o decizie foarte echilibrată de a da un semnal de solidaritate şi nu am exagerat prin numărul celor pe care i-am expulzat, este vorba de un singur diplomat, un consilier diplomatic”.

Comentarii