12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăMedicină și politică. România se apropie de Basarabia

Medicină și politică. România se apropie de Basarabia

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Sănătății a plecat din România în Republica Moldova, pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Echipele medicale trimise de autoritățile de la București acționează în localitățile Chișinău, Cahul și Bălți, a anunțat MApN.
Medicii și asistenții medicali trimiși în aceste zone au specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă. Ei vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical ale unor unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul. Echipamentele de protecție pentru echipa medicală – combinezoane, măști, mănuși și viziere – au fost asigurate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru întreaga durată a misiunii.

Ministerul român al Apărării a alocat pentru această misiune zece sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, iar aceste echipamente vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova. Izoletele, de concepție și producție românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinesc standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate.

Această acțiune face parte din Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Semnificația ei este mai adâncă decât de obicei, lucru relevat și de faptul că, la Iași, la momentul plecării echipei pentru Republica Moldova au asistat premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precum și secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.

Ministerul român al Apărării a prezentat și portretul unuia dintre medicii care au plecat să lucreze în Republica Moldova. Ofițerul dr. Ancuța Mihai, medic specialist medicină internă, este unul dintre cele zece cadre medicale militare care au dorit să-și sprijine colegii din Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei.

Ancuța Mihai a absolvit Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc, apoi Institutul de Medicină Militară din Târgu Mureș și Universitatea de Medicină “Louis Pasteur” din Strasbourg (Franța). Medicul Ancuța Mihai și-a pregătit rezidențiatul în specialitatea medicină internă, pentru o perioadă de 5 ani, în spitale din București și din Franța.

„De ce am ales să fac parte din această misiune militară umanitară? Din dorința de a ajuta și de a fi utilă oamenilor aflați la nevoie! România are nevoie de medicii ei în limitarea și gestionarea efectelor pandemiei, cât și în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, dar să nu uităm că din puținul nostru, bine ar fi să împărțim și la cei în mai mare suferință și nevoie. Consider că vom avea ce învăța de la colegii noștri moldoveni, dar că și noi le vom împărtăși din experiența și cunoștințele noastre, în tratarea pacienților cu COVID -19. Sperăm să ne întoarcem cu toții sănătoși și cu un plus în cariera noastră medicală cât și militară”, a declarat Ancuța Mihai.

Relația dintre România și Republica Moldova a fost permanent un subiect important și sensibil pentru ambele guverne – de la București și Chișinău. Tocmai de aceea, momentul sprijinului medical, care se adaugă celui economic, poate fi completat printr-o gamă tot mai largă de acțiuni de cooperare între cele două state românești. O asemenea inițiativă poate fi și cea lansată de deputatul Matei Dobrovie (USR), fost jurnalist, care a propus înființarea unui Fond de Cooperare și Coeziune între mass-media din România și Republica Moldova.
“Federația Rusă cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propaganda pe care o duce inclusiv în Republica Moldova. România trebuie să își asume contracararea acestei propagande măcar în Republica Moldova, susținând financiar mass-media autohtonă”, subliniază deputatul Matei Dobrovie.
 
“România are nevoie de medicii ei în limitarea și gestionarea efectelor pandemiei, cât și în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, dar să nu uităm că din puținul nostru, bine ar fi să împărțim și la cei în mai mare suferință și nevoie”
Ancuța Mihai,
Medic militar
 
“Federația Rusă cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propaganda pe care o duce inclusiv în Republica Moldova. România trebuie să își asume contracararea acestei propagande”
Matei Dobrovie,
Deputat, fost jurnalist
 
INTREBARI ESENTIALE
Cum primește Republica Moldova ajutorul oferit de România?
Cu excepția președintelui Igor Dodon, care este perceput drept filo-rus, autoritățile de la Chișinău salută sprijinul oferit de guvernul de la București, iar specialiștii din cele două state colaborează foarte bine.
 
Care este scopul final al acestei cooperări între cele două state?
România își menține sprijinul constant oferit pentru integrarea Republicii Moldova în UE și pentru creșterea parteneriatului dintre Republica Moldova și NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă