7.6 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMăsurile Guvernului, greu de aplicat. Multe companii pier înainte

Măsurile Guvernului, greu de aplicat. Multe companii pier înainte

Până la a drege măsuri concrete și aplicabile în beneficiul tuturor românilor, orice zi de amânare înseamnă că alte companii își declară falimentul. Multe dintre deciziile luate anul acesta și nu numai sunt greu de aplicat sau altele vin prea târziu în contextul tuturor crizelor adunate.

În timp ce Coaliția joacă și la stânga și la dreapta, românii riscă să rămână fără locuri de muncă, mai rău mulți nu beneficiază de majorări salariale, deși scumpirile nu se mai opresc. Poate că trecem și vara aceasta, dar odată cu venirea toamnei și a frigului, vom avea noi cheltuieli în plus cu utilitățile. Să le justificăm pe rând.

Potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs, doar 37% dintre respondenți au primit o mărire salarială de la începutul anului și alți 12% au fost sprijiniți de angajator prin beneficii extrasalariale, precum tichete de masă sau prime ocazionale. Restul de 51% nu au beneficiat de nicio creștere a venitului lunar care să-i ajute în lupta cu inflația, dar un sfert au primit promisiunea unei majorări salariale din partea angajatorilor, care însă nu s-a materializat până în prezent.

De la 1 iunie, Guvernul a decis ca angajatorul să dea salariaților 200 de lei neimpozabili, așa cum arată sondajul de mai sus, această decizie a fost ignorată de patroni, cu siguranță din lipsă de bani, companiile fiind într-o situație cruntă, multe aproape de faliment. Peste 51% dintre români consideră că o majorare de 30% ar putea să-i ajute să facă față scumpirilor.

Cât despre firme și companii, situația pare ireală, însă în primele patru luni ale acestui an, avem mult mai multe falimente ca în pandemie, iar creșterea lor este inevitabilă, dacă Executivul nu va face lucruri concrete pentru ajutorarea lor și mai departe a angajaților români. Legea trebuie rescrisă, este clar, însă aici este cheia: să fie un cod fiscal nu care să pedepseasă companiile, ci să le determine să-și plătească taxele la stat, iar profitul să îl investească tot aici, nu să îl scoată din țară. Pe ansamblul economiei, 40.760 de firme au pus lacătul pe ușă în primele 4 luni din 2022, în creștere cu 3721 față de anul precedent. Spre comparație, în 2020 erau cu 12.495 mai puține firme în dificultate, spun specialiștii de la Sierra Quadrant. (foto de mai jos)

măsuri

Cei mai afectați au fost operatorii din comerț, construcții și transporturi, ca urmare a scumpirilor materiilor prime, dar și a combustibililor. Măsura de reducere cu 50 de bani la litru de carburanți pentru companii nu a ajutat prea mult, în condițiile în care avem astăzi un preț de aproape 10 lei pe litru, crescut de la 5.99 lei motorina și 5.95 lei benzina la 1 ianuarie 2022. În cazul în care inflația va continua să urce, iar prețurile nu vor fi stopate, analiștii citați estimează că vom avea anul acesta alte 130.000 de firme care vor pune lacătul sau giganți care își fac bagajele, așa cum s-a mai întâmplat.

Astfel, măsurile pe care tot le pregătește PSD și se dispută cu PNL probabil că vor fi de neaplicat, nu ar fi prima dată. Și companiile la rândul lor pot găsi alte soluții de supraviețuire, tot în stil mișelesc așa cum joacă și cei de la Putere sau mai rău vor rămâne puține firme pe piață cu alte sute de mii de români șomeri în plus, iar statul va fi nevoit să suporte șomajul și alte măsuri sociale de supraviețuire a oamenilor. De altfel, noua legislație trebuie să fie și pe gustul Comisiei Europene care aprobă fonduri, totodată să respecte și PNRR-ul și să atragă investitori în această țară care a cerut bani pentru a fi modernizată. Poate că Guvernanții ar trebui să se uite și la greșelile din trecut pentru a nu le mai repeta.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

STUF Vama Veche își închide porțile. „Aici se încheie o eră”

STUF Vama Veche se închide. E o veste tristă pentru cei care și-au creat atâtea amintiri, dar și pentru cei care de câțiva ani...

Magie în farfurie, factură în portofel: cât costă să cumperi Crăciunul la cutie

Mai puțin de 10 zile rămase până la Crăciun, iar cumpărăturile fierb în oala magazinelor. Pentru unii, bucătăria devine centrul universului, unde mirosurile de...

Europol coordonează cea mai mare acțiune împotriva discursurilor de ură din online

Europol a sprijinit 18 agenții de aplicare a legii din Europa în organizarea Referral Action Day (RAD) 2024 dedicat combaterii discursurilor de ură și...
Ultima oră
Pe aceeași temă