”Vizita oficială a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în Regatul Maroc, care urma să aibă loc în perioada 27-31 martie 2019, a fost amânată la solicitarea părții marocane, urmând a fi reprogramată pentru o perioadă ulterioară, ce urmează a fi stabilită de comun acord”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului. Sursa citată nu precizează motivul anulării vizitei, dar solicitarea părții marocane a venit după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Marocul este o țară musulmană, membră a Ligii Arabe.
Vizita lui Tăriceanu fusese programată iar președintele Senatului își cumpărase, deja, bilete de avion. Vizita fusese stabilită la invitaţia omologului său, preşedintele Camerei Consilierilor, Hakim Benchamach. Potrivit unui memorandum intern, prezentat luni în Biroul permanent al Senatului, Tăriceanu urma să fie însoţit de senatorii Renică Diaconescu (PSD), Cătălin Toma (PNL), Dan Lungu (USR), Karoly Zsolt Csaszar (UDMR), Daniel Zamfir (ALDE) şi Gheorghe Baciu (PMP), preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România – Maroc. Delegaţia română avea în program întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului Regatului Maroc, cu şeful Guvernului marocan şi ministrul de Externe.
Programul vizitei includea depunerea de coroane de flori la Mausoleul Mahomed al V-lea, protocol specific pentru toate vizitele oficialilor străini în Regatul Maroc, şi vizitarea portului Tanger Med, cel mai mare port marocan, care asigură legătura maritimă cu peste 90 de ţări din lume.
Reacțiile lumii musulmane
Marocul este o țară musulmană, care face parte din Liga Arabă. Este al treilea gest de distanțare față de România, venit din această zonă, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ambasadorul Autorităţii Palestiniene la Bucureşti, Fuad Kokaly, a declarat că declaraţia premierului Viorica Dăncilă despre relocarea ambasadei la Ierusalim va distruge speranţele ca România să fie votată de statele arabe în Consilul de Securitate al ONU.
”Cred că efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinieni, e vorba și de toți arabii. Nu vor accepta un astfel de pas. După cum știți, susținem România pentru că țara dumneavoastră este candidată la Consiliul ONU. Am promis României să o susținem pentru a obține un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranta ca România să devină membră a Consiliului de Securitate”, a declarat oficialul arab. El a mai spus că arabii au fost ”surprinşi” de declaraţia premierului Viorica Dăncilă făcută la întâlnirea din SUA potrivit căreia România intenţionează să mute ambasada la Ierusalim.
Regele Abdullah II al Iordaniei şi-a anulat vizita în România după anunțul premierului României, conform arabnews.com. „Majestatea sa Regele Abdullah II îşi anulează vizita în România care fusese programată să înceapă luni”, a informat Ministerul de Externe al Iordaniei.
Conform presei iordaniene, Regele Abdullah urma să aibă întrevederi bilaterale cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu oficiali ai Parlamentului. De asemenea, Forumul de Afaceri România – Iordania, programat pentru marți, 26 martie , nu va mai avea loc, ca urmare a faptului că întreaga delegație a Regatului Hașemit al Iordaniei și-a anulat vizita oficială în România.
Şi Turcia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu discursurile unor lideri despre relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel rostite duminică la reuniunea AIPAC. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy, a subliniat că relocarea de către orice ţară a ambasadei sale la Ierusalim „va reprezenta o încălcare clară a dreptului internaţional“.