31.7 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăPoliticăMari probleme în procesul electoral: presiuni asupra alegătorilor, buletine de vot distribuite...

Mari probleme în procesul electoral: presiuni asupra alegătorilor, buletine de vot distribuite greșit, continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor

Organizațiile membre ale Coaliției VotCorect au identificat foarte multe nerereguli în cadrul procesului electoral care țin de nerespectarea procedurilor, înțelegerea limitată a procedurilor de vot, presiune pusă pe alegători, secții de votare care nu funcționat ordonat sau continuarea campaniei electorale.

Toate aceste probleme au fost constatate duminică, 9 iunie, cel puțin până la ora 19,30.

Informații au fost obținute de la observatorii VotCorect prin intermediul aplicației Vote Monitor, prin call center 0800 460 002 (peste 350 de apeluri) și prin pagina web www.votcorect.ro.

Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/euro-locale-2024/sesizari.

Până la ora 19:30 procedura de votare a fost evaluată ca fiind bună și foarte bună în 94% dintre secțiile evaluate. Cu toate acestea în doar două treimi dintre secțiile vizitate observatorii au constatat că alegătorii înțelegeau procedura de votare bine sau foarte bine. Proporția îngrijorătoare de 10% din secții de votare în care observatorii au raportat tensiune sau acțiuni de intimidare a rămas neschimbată și în a doua parte a zilei; 29% dintre secțiile vizitate erau aglomerate.

Persoane neautorizate au fost observate intervenind în procesul de votare în 4% dintre raportări.

SIMPV a funcționat normal în 99.5% dintre secțiile vizitate. Din 746 secții vizitate, aproape un sfert nu sunt accesibile alegătorilor cu mobilitate redusă. Transparenţa procesului a fost evaluată pozitiv de observatori în 98% din raportări.

Au fost semnalate în continuare probleme legate de modalitatea în care se votează la cele două tipuri de scrutin, precum și cu privire la secțiile de votare în care își exercita dreptul de vot alegătorii – identificarea secției de votare pentru fiecare scrutin, votul în circumscripții diferite, distribuirea de buletine de vot. În mai multe secții au fost notate probleme legate de lipsa tușierelor din cabinele de vot, ceea ce a îngreunat și redus integritatea procesului de votare.

În mai multe secții de votare au fost observate nereguli legate de distribuirea neregulamentară a buletinelor de vot, de regulă fiind vorba despre alegători care au primit mai multe buletine de același fel.

În străinătate, alegătorii au remarcat că informațiile despre deschiderea / localizarea mai multor secții de votare nu erau corecte, incluzând Koln, Pulling-Freising, Ingolstadt, Atena sau Glasgow.

Un alegător de la secția 181 din Sectorul 2 a primit un buletin deja marcat cu ștampila VOTAT. O situație similară a fost identificată în Bicaz (Neamț). Urna de la secția 182 din Cisnădie (Sibiu) era nesigilată, la secția 354 din județ sigiliile erau din plastilină. La mai multe secții din Mogoșoaia (Ilfov) a fost raportată aglomerație, precum și tensiuni. Organizare defectuoasă, cozi și posibile cazuri de posibilă afectare a secretului votului au fost marcate și în Singureni (Giurgiu). Presiuni asupra alegătorilor au fost raportate și în Ovidiu, Constanța.

În mai multe secții observatori acreditați de Millennium for Human Rights au continuat să aibă o prezență semnificativă, iar în unele cazuri au intervenit direct în procesul electoral. Secții unde au fost raportate astfel de situații se regăsesc în mai multe localități din Ilfov, precum și în București. Au fost raportate cazuri în care observatorilor nu li s-a permis să observe sau accesul a fost îngreunat: secția Panca (VS), 1111 (Sector 6), 135 (Curtea de Argeș), 273 (Scurtul Mare, TR), 259 (Sinaia), 360 (sector 2), 46 (Timișoara), 898 (București), precum și în Ghimpați (Giurgiu). În unele dintre aceste situații cauza este necunoașterea legii de către membrii birourilor electorale.

S-a reclamat continuarea campaniei electorale prin SMS / telefon de către PSD – Virgiliu-Daniel Nanu/Prahova, Cristian Brian – USR, Daniel Tudorache – independent (Sector 1).

În secțiile 255, 254, 253, 252 (București) s-a sesizat că reprezentanții PNL au purtat culorile de campanie ale candidatului. În plus, au fost observate secții unde numărul de alegători care a votat pe liste suplimentare este semnificativ. Multe dintre ele coincid cu localitățile unde s-au tipărit buletine de vot suplimentare în urma deciziei BEC de pe 7 iunie, ca urmare a stabilirii unui număr semnificativ de reședințe.

Alegerile pentru Parlamentul European s-au desfășurat în ziua de 9 iunie 2024 în toate țările UE. În România, alegerile europene au fost comasate cu alegerile locale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coincidență sau nu? Cei mai apropiați susținători ai lui Geoană au fost arestați sau condamnați la închisoare

Actualul secretar general NATO, Mircea Geoană, este disperat să candideze iar la Președinția României, dar a cam uitat că cei mai apropiați susținători...

VIDEO. Dezbaatere Biden – Trump: Cum comentează France Presse prestațiile celor doi candidați

Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă din SUA s-au atacat reciproc în prima dezbatere televizată de joi seara pe teme precum inflaţia,...

Prins în ce comercializa droguri pe raza municipiului Odorheiu Secuiesc

La data de 28 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Harghita, au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă