3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăMarcel Ciolacu, despre România și Republica Moldova: O să fim uniți în...

Marcel Ciolacu, despre România și Republica Moldova: O să fim uniți în Uniunea Europeană

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a explicat la Chișinău cum va arăta viitorul comun pentru România și Republica Moldova.

Marcel Ciolacu s-a referit la momentul în care Republica Moldova va deveni membru UE. „Va coincide cu Marea Unire, când o să fim uniți în Uniunea Europeană”, a spus Ciolacu.

La rândul lui, președintele Senatului României, Florin Cîțu, a declarat că Republica Moldova trebuie să primească fără condiții statutul de candidat oficial la intrarea în UE.

„Reprezentăm vocea poporului român, vocea care nu mai poate fi ignorată în Uniunea Europeană. Spunem cu toții că Republica Moldova trebuie să fie parte a UE. Săptămâna viitoare Republica Moldova trebuie să primească statutul de stat candidat la UE fără condiții. Are în acest demers un partener important, România. Vă vom ajuta pe tot parcursul, să parcurgeți mai rapid acest proces de preaderare și să devină membru al UE”, a subliniat Florin Cîțu.

Republica Moldova a depus cererea de primire în UE la data de 4 martie 2022. Cu puțin timp înainte, Ucraina depusese o cerere similară. Se estimează că aceste două țări vor primit simultan statutul de țări candidate. Nu se știe însă cât timp va trece de la primirea acestui statut și până ce vor intra efectiv în UE.

Parlamentele din România și Republica Moldova au avut o ședință comună la Chișinău

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și cel al Senatului, Florin Cîțu, s-au aflat la data de 18 iunie 2022 la Chișinău, cu prilejul ședinței comune a Parlamentelor României și Republicii Moldova. Într-o declarație comună, parlamentarii din ambele țări au promis că acționează „pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin sprijinul României”.

La 11 februarie 2022, și cele două Guverne avuseseră o ședință comună, tot la Chișinău.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă