Filip Havârneanu, Cristian Brian, Daniel Toda și Andrei Miftode sunt inițiatorii proiectului prin care practica strângerii de bani de la părinți este declarată ilegală.
„Părinții care au copii în școli de stat sunt constrânși, sub o formă sau alta, să cotizeze la fondul școlii pentru ca, în sala de clasă, elevii să poată studia în condiții decente. Cadrele didactice se transformă, în timpul ședințelor lunare cu părinții, în mesagerii directorilor de școli. Discuțiile cu părinții se desfășoară la limita legii, dascălii apelând tot timpul la vulnerabilitatea sistemului educațional, la sensibilitatea acestora și la înșiruirea unui set de blocaje care ar apărea în actul de predare, dacă la clasă nu s-ar achiziționa logistica solicitată”, potrivit unui comunicat al inițiatorilor.
Ei mai argumentează că majoritatea părinților se tem că, refuzând să contribuie la această formă mascată de corupție, copilul va fi marginalizat, defavorizat în procesul de notare și suspus unui disconfort emoțional de către cadrele didactice.
„Este inadmisibil ca școlile să continue să încurajeze prestația financiară a părinților, iar acest fapt cât se poate de real trebuie sancționat. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă faptul că nu primesc chitanță sau orice fel de document care poate atesta prin el însuși efectuarea unei plăți. Conform unui studiu realizat în 2021 de Organizația Salvați Copiii, costul total mediu al părinților pentru a susține educația este de 6.798 de lei, după însumarea cheltuielilor. Această sumă s-a dublat comparativ cu anul 2018, ceea ce denotă faptul că fenomenul cotizațiilor părinților și elevilor se află pe un trend ascendent alarmant”, mai spun inițiatorii.
Ei arată că legea este necesară, chiar dacă există un regulament cadru, pentru că nu a fost niciodată respectat și nu au existat sancțiuni.