Deputații de la putere și cei din opoziție s-au acuzat reciproc de politizarea justiției, iar circul s-a mutat ulterior pe holuri unde s-a lăsat cu strigăte și jigniri. PSD a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.
Proiectul a fost adoptat de deputați, însă acesta va merge la Senat – cameră decizională în acest caz. 126 de deputați au votat „pentru”, în timp ce 111 au votat „împotrivă”, iar un deputat a refuzat să voteze.
În ceea ce privește proiectul, deputații PSD și AUR s-au pronunțat atât împotriva desființării SIIJ, cât și împotriva acordării de „superimunități” prin amendamentele care impun avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților.
„Ați spus că SIIJ nu este perfectă. Nici DNA nu e prefect. Nici Parchetul General nu este perfect. Nici USR nu este perfect, domnule Stelian Ion”, a spus liderul de grup al PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis, cerând reorganizarea SIIJ, dar nu desființarea.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a atras atenția că nu a fost explicat cui aparţine acel amendament privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu avizul CSM, o modifcare la care AUR se opune. „Nu ne-aţi explicat de unde a venit acel amendament. Grupul AUR nu e de acord cu acel amendament. UDMR zice că vine de la USR. Noi suntem împotriva acelui amendament. Asumaţi-vă amendamentul acela, domnule Barna”, a spus Simion, de la tribună.
Deputatul UDMR Csoma Botond a declarat însă că Uniunea a avut altă propunere – aceea ca dosarele de la SIIJ să meargă la Parchetul General, iar amendamentul cu privire la avizul CSM nu le aparține. „Noi am agreat în decembrie și noi am spus că suntem de acord cu desființarea SIIJ. A venit un proiect de lege de la Guvern și au fost diferite discuții în Parlament. Nu este adevărat- acest amendament nu a fost propus de la UDMR, ci chiar de către ministrul Justiției, Stelian Ion. (…) Noi am acceptat aceste amendament propus de UDMR cu inimă grea”, a spus Csoma Botond.
Sesizare la CCR
După vot, deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu a spus că social-democrații vor sesiza Curtea Constituţională pe tema acestui act normativ, criticând introducerea avizului CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor. „Magistraţii cer preşedintelui Camerei Deputaţilor să sesizeze Comisia de la Veneţia şi GRECO cu privire la acest text de lege, două organisme prestigioase invocate în discursul dumneavoastră, domnule Orban. De ce nu o faceţi acum, când magistraţii cer acest lucru? Poate pentru că în mod constant Comisia de la Veneţia s-a pronunţat constat pentru imunitate funcţională şi limitată a magistraţilor”, a declarat deputatul PSD.
Ea a adăugat că magistraţii susţin că este un filtru neconstituţional condiţionarea trimiterii în judecată de avizul CSM.
„În loc să sesizaţi Comisia de la Veneţia, aţi votat acest proiect. Iată doar unul dintre motivele pentru care PSD nu a votat proiectul în această formă şi va sesiza Curtea Constituţională”. MAYA TEODOROIU, DEPUTAT PSD
Înjurături și jigniri
La rândul său, după vot, liderul USR, Dan Barna, a spus că la Senat va fi găsită o variantă mai echilibrată a proiectului de lege pentru ca justiţia să poată funcţiona. „Azi coaliţia PNL-USR-UDMR desfiinţează Secţia specială, un obiectiv asumat şi da, merge mai departe la Senat unde suntem total deschişi să găsim o variantă mai echilibrată pentru ca Justiţia să poată funcţiona. Reforma în Justiţie ca continua aşa cum ne-am asumat-o”, a spus Barna.
Liderul USR PLUS și ministrul justiției, Stelian Ion, au ieșit pe culoarul Parlamentului pentru declarații, însă acestea au fost întrerupte de mai mulți deputați AUR, în frunte cu Dan Tanasă, care au început să strige astfel încât declarațiile useriștilor erau aproape imposibil de auzit. La intervenția lui deputatul USR Ion Moșteanu, care le-a cerut să le permită celor doi să vorbească, Tanasă i-a strigat că este „un nimic” și „dacă te bag eu în p… mă-tii?”.
Ulterior, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a susținut că va impune sancțiuni, însă la momentul respectiv nu era la curent cu desfășurarea evenimentelor.