Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, declarase cu o seară înainte că există semnale că unii liberali ar putea vota împotriva propriului Guvern.
În condițiile în care majoritatea formată de coaliția de guvernământ rămâne fragilă, doar câteva „trădări” în rândul parlamentarilor puterii ar fi necesare pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură. Astfel, liberalii au decis în cadrul Biroului Executiv, dar o hotărâre asemănătoare s-a luat și la nivelul coaliției ca parlamentarii majorităţii să fie prezenţi la dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, dar să nu voteze.
„La nivelul coaliţiei şi în partid, am luat decizia, la moţiunea de cenzură, să fim prezenţi şi să nu votăm, astfel încât să arătăm lipsa de majoritate şi gratuitatea acestui demers politicianist al PSD”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberal a spus încă să are încredere „sută la sută” în parlamentarii PNL. Totuși, el a spus că aleșii din coaliție nu vot fi prezenți la vot.
„Am luat decizia de fi prezenţi şi de a nu vota moţiunea, decizie care e luată la nivelul coaliţiei, şi am totala convingere că niciun parlamentar din cadrul coaliţiei majoritare, indiferent că e parlamentar al PNL, al USR PLUS, al UDMR sau din Grupul minorităţilor, nu va vota moţiunea „. LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTE PNL
Pe de altă parte, se pare că liderul PNL le-ar fi spus liberalilor în teritoriu că, în condițiile în care premierul Florin Cîțu va fi învins în partid, acesta va pierde și șefia Guvernului. Pentru a face acest lucru, nu există decât două variante – să demisioneze sau să fie demis prin moțiune de cenzură, ceea ce ar însemna ca parlamentarii coaliției să voteze un astfel de demers.
Moțiunea, săptămâna viitoare
Moțiunea de cenzură a opoziției va fi depusă miercurea viitoare, potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu, fiind prima cu care se confruntă Guvernul Cîțu de la instalarea în funcție. În aceste condiții, moțiunea va trebui dezbătută și votată până la finalul sesiunii parlamentare. Ciolacu a spus că ar exista semnale că unii parlamentari PNL din tabăra „Orban” ar fi putut vota documentul, în contextul luptelor interne din cadrul formațiunii. „Există asemenea semnale, atât la liderii de grup, cât și la mine personal”, a spus liderul PSD.
„Vom continua negocierile. Am terminat negocierile cu partenerii sociali, deoarece am vrut să vedem în primul rând de la patronate, de la IMM-uri, de la sindicate, dacă este oportun să depunem o astfel de moțiune de cenzură. Cu toții au spus foarte clar că este oportun să depunem moțiunea de cenzură și acest guvern să plece. Am negociat textul moțiunii, l-am finalizat cu partenerii sociali, cu ceilalți parteneri și cu grupul AUR. Se vor regăsi pasaje de la fiecare cuprinse în moțiune”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.
El a adăugat că, dacă moțiunea de cenzură va trece, PSD este pregătit să vină cu o propunere de prim-ministru și are 10 zile pentru o nouă majoritate. „Constituțional, sunt multe variante, se poate și un guvern minoritar, se poate crea o nouă majoritate, se pot face alegeri anticipate. (…) Avem oamenii pregătiți, avem discuții cu toți partenerii sociali și știm care sunt în acest moment prioritățile României și avem capacitatea de a doua zi să putem guverna”, a spus el.
În ce privește susținerea AUR, Ciolacu a precizat că PSD nu are un proiect politic cu această formațiune, ci „o relație normală în Parlament”. „Nu cred că AUR să nu voteze o moțiune de cenzură, în acel moment înseamnă că ar susține Guvernul. Își doresc ca și noi că această moțiune de cenzură să treacă”, a spus el.
Opoziția, formată din PSD, AUR și cei trei parlamentari băgați în Parlament de AUR ar întruni 204 voturi, din cele 234 necesare pentru adoptarea unei moțiuni. Puterea, formată din PNL, USR PLUS, UDMR, minorități și un parlamentar care a fost în UDMR ar ajunge la 262 de voturi.