,,Pe votul electronic, noi avem o reticenţă maximă. Nu există la ora actuală nicio siguranţă ca votul dat şi voturile colectate, adunate să nu fie distorsionate. Există destul semne din celelalte democraţii occidentale în care aceste modalităţi încă sunt respinse. Nu există siguranţa transferului de date 100%, fără să existe posibilitatea de a distorsiona rezultatul’, a declarat Korodi Attila la RFI.
Referitor la votul prin coresponță, acesta a spus că ,,deja există o legislație, dar aceasta trebuie revizuită, văzut dacă poate să fie făcută mai flexibilă, mai dinamică, mai accesibilă”.
De asemenea, liderul UDMR a vorbit și despre votul din Diaspora: ,,trebuie secţii de votare adecvate ca număr: ştampile, puncte şi personal”.
Potrivit lui Korodi Attila, alegerile din Diaspora ar trebui să aibă loc în două sau trei zile, nu într-o singură zi.
,,Nu în ultimul rând, da, ținem să se desfășoare alegerile în cazul Diasporei nu într-o singură zi, ci în două-trei zile, fără nici o problemă”, a spus deputatul UDMR.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea legislației electorale.
,,În acest sens, solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.
Solicit, totodată, partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate.
Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, declara șeful statului.