-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăPoliticăKlaus Iohannis: Situația de securitate de la Marea Neagră este îngrijorătoare

Klaus Iohannis: Situația de securitate de la Marea Neagră este îngrijorătoare

Șeful statului a subliniat că NATO trebuie să continue să îşi întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar şi coerent.

Participarea preşedintelui SUA Joe Biden la videoconferinţă arată încrederea de care se bucură România la Washington, ca aliat şi partener strategic, a adăugat şeful statului. La summit a participat și Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce președintele Poloniei, Andrezj Duda, a fost prezent fizic. 

„Pentru România, participarea în premieră a preşedintelui Biden la Summitul Formatului Bucureşti este cu atât mai relevantă cu cât anul acesta celebrăm 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, demonstrează încrederea de care se bucură România la Washington, ca partener şi aliat puternic. Discuţiile Summitului Formatului Bucureşti au fost extrem de consistente, după cum se reflectă şi în Declaraţia Comună pe care am adoptat-o la finalul acestei reuniuni. Am subliniat, în schimbul de opinii cu omologii mei, faptul că acţiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare şi contribuie la menţinerea unui accentuat climat de insecuritate”, a completat Iohannis.

El a precizat că au fost discuţii şi despre situaţia de securitate de la Marea Neagră asupra căreia NATO trebuie să fie vigilent.

„Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Aşadar, NATO trebuie să continue să îşi întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar şi coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuţia cu preşedintele Biden – pentru o creştere a prezenţei militare aliate, inclusiv a SUA, în România şi în sudul Flancului Estic. Mă bucur că preşedintele Biden s-a referit în intervenţia sa la importanţa unei Alianţe mai puternice şi relevante global şi, mai presus de toate, la importanţa specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susţin extrem de puternic. De asemenea, împărtăşesc ce a spus preşedintele Biden legat de necesitatea întăririi cooperării transatlantice: Parteneriatul transatlantic acoperă Europa şi se întinde nu doar peste Ocean, ci merge până la Marea Baltică şi Marea Neagră, acesta fiind cheia de boltă a tot ceea ce am realizat în secolul XX şi până acum. Trebuie, de asemenea, să rămânem angajaţi faţă de partenerii din Vecinătatea Estică, pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi sporirea rezilienţei lor în faţa provocărilor multiple cu care se confruntă”, a mai spus preşedintele României.

Au fost abordate şi subiecte referitoare la agenda NATO, în perspectiva summitului Alianţei din luna iunie, a mai explicat Iohannis. Șeful statului a mai spus că la summitul din iunie vor fi adoptate decizii importante privind procesul de reflecţie NATO 2030 şi actualizarea Conceptului Strategic al NATO.

„Doresc să evidenţiez aici leadership-ul Secretarului General al NATO, domnul Stoltenberg, în ceea ce priveşte coordonarea procesului NATO 2030. Acest proces va oferi viziunea strategică pentru Alianţă în următorul deceniu şi va permite consolidarea rolului şi posturii NATO pe câteva coordonate majore. În primul rând, este vorba despre consolidarea Alianţei în plan politic. Am subliniat, în acest sens, rolul NATO ca forum esenţial de consultare între membrii săi şi utilitatea asigurării unui dialog aliat consolidat pe teme de securitate şi apărare. Alianţa trebuie să îşi consolideze şi postura militară – o adaptare dinamică pentru asigurarea unui răspuns eficient şi calibrat la provocările actuale de securitate. În acelaşi timp, dialogul şi cooperarea cu partenerii noştri, în primul rând Uniunea Europeană, dar şi statele care împărtăşesc valorile democratice euro-atlantice, sunt fundamentale pentru abordarea globală a NATO”, a subliniat şeful statului.

 El a vorbit şi despre faptul că prioritatea continuă să fie partenerii din Vecinătatea Estică şi din Balcanii de Vest.

 

Cele mai citite

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...

Coreea de Sud ar putea colabora cu Kievul pentru transferul soldaților nord-coreeni capturați de Ucraina

Ministerul de Externe al Coreei de Sud anunță că va colabora cu Ucraina dacă soldații nord-coreeni capturați cer să defecteze, scrie Kyiv Independent. Declarația...

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă