Preşedintele Klaus Iohannis a început, ieri, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Înaintea consultărilor, preşedintele Iohannis a declarat că îşi doreşte să lucreze cu o largă majoritate parlamentară, fiind optimist că se poate crea aceasta. În opinia sa, nu este de dorit acum o amplă revizuire a Constituţiei şi consideră că referendumul de revizuire ar trebui suprapus pe un scrutin din cele care urmează – alegerile prezidenţiale, locale sau parlamentare.
Preşedintele a precizat că va discuta cu partidele despre cele două teme care rezultă din referendumul din 26 mai: interzicerea amnistierii şi graţierii corupţilor, respectiv interdicţia dată Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei, a politicii penale. El a spus că trebuie introdusă şi o prevedere care permite atacarea ordonanţelor de urgenţă şi altor instituţii decât Avocatului Poporului. Preşedintele a precizat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru implementarea rezultatelor referendumului din 26 mai trebuie organizat cât mai repede. „Ar fi cel puţin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, pentru că românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori. Nu e obligatoriu să venim cu referendumul pe prezidenţiale, putem să venim pe alegerile locale sau chiar parlamentare”, a menţionat şeful statului.
Mesajul PNL
De ce este necesar un nou referendum? Referendumul pe teme de justiție din 26 mai a fost validat, dar legea nu prevede instrumente de aplicare a unui asemenea tip de referendum. Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, rezultatul acestui tip de referendum (consultativ) este obligatoriu pentru politicieni. Însă, el nu intră în vigoare direct ca în cazul altor tipuri de referendum (cum ar fi cel pentru demiterea președintelui) ci trebuie transpus de autorități – Parlament, Guvern – potrivit deciziei CCR. Cu alte cuvinte, în cazul referendumului din 26 mai, Parlamentul trebuie să aprobe un proiect de modificare a Constituției, care trebuie supus unui nou referendum.
Prima delegaţie care a discutat cu şeful statului a fost cea a PNL. Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituţie şi legislaţie voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul pe justiţie. „Reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul justiţiei. Susţinem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislaţie în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV şi ale Comisiei de la Veneţia”, a afirmat Ludovic Orban, după consultările PNL cu Klaus Iohannis. Acesta a adăugat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale. „Ar fi bine să se ajungă la referendum odată cu scrutinul de alegeri prezidenţiale, pentru că e şi mai ieftin, şi mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri”, a completat liderul PNL.
Propunerea USR
În schimb, liderul USR Dan Barna a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegaţia USR a discutat cu şeful statului şi despre scenariile de după moţiune cu privire la guvernare. Acesta a adăugat, referitor la discuţiile despre referendum, că odată cu revizuirea Constituţiei, ar trebui să fie inclusă şi transpusă în Legea fundamentală şi iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” a USR.
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, ieri, și cu delegația UDMR. Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat că formațiunea susține necesitatea unei noi Constituții, în care să fie prevăzută eliminarea ordonanțelor de urgență, cu excepţia cazurilor de război sau calamităţi naturale.
Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.