13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis dă asigurări românilor din Marea Britanie

Klaus Iohannis dă asigurări românilor din Marea Britanie

Președintele a mai afirmat că din discuțiile pe care le-a avut cu ultimii doi prim-miniștrii britanici reiese că se dorește protejarea drepturilor bilateral, conform Mediafax.

“Suntem de părere că de departe cea mai bună variantă este un Brexit cu acord și am văzut în ultimele luni o tendință de acceptare a acestei abordări și în partea cealaltă a Marii Britanii. Însă, acolo sunt alegeri pe 12 decembrie. În seara de 12 seara de consiliu com știi primele rezultate estimative și ne vom da seama cum vor evolua lucrurile. Eu cred în continuare, că va prevala înțelepciunea politică și Brexit-ul se va produce la sfârșitul lui ianuarie cu un acord. Niciun român nu trebuie să aibă emoții în ce privește statutul pe care îl va avea după Brexit. Drepturile la muncă, a asigurări sociale, pensii și așa mai departe sunt foarte bine protejate”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, după întâlnirea cu președintele ales al Consiliului European Charles Michel.

  
Președintele Iohannis a mai spus că românii din Marea Britanie nu vor fi afectați de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un Acord, fiind de părere că se poate ajunge la una cord cooperabil cu Marea Britanie pentru a proteja drepturile românilor care lucrează acolo.

“În cazul mai puțin probabil, dar nu poate fi exclus,al unui Brexit fără acord vom fi în situația de a negocia aceste drepturi într-un cadru bilateral. Și în această situație suntem bine pregătiți. Am avut discuții aprofundate, detaliate cu prim-miniștrii britanici și cu doamna May și cu actualul prim-ministru și am constatat că există o dorință de protejare a drepturilor cetănețenilor în bilateral și în acest context nu am nicio emoție că vom ajunge foarte rapid la un acord cooperabil și care îi va proteja pe românii din Marea Britanie. Românii vor fi protejați în ambele situații și nu văd niciun motiv de îngrijorare. Repet ca prefer un bredix cu acord dar noi România suntem pregătiți și de a doua varianta”, a mai spus Iohannis.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europenă pe 31 ianuarie 2020 dacă premierul Boris Johnson va obține majoritatea în urma alegerilor de luna viitoare, astfel încât să poată să obțină ratificarea în Parlament a Acordului său cu Blocul comunitar.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă