„Ce mă surprinde pe mine în mod neplăcut este faptul că la această şedinţă CSM a venit cu o variantă de text care nu a fost discutată, nu a făcut obiectul iniţiativei legislative, e vorba de art. 308 din Codul penal care se referă la infracţiuni de corupţie şi de serviciu care se aplică altor persoane decât funcţionarilor publici şi care conţine o prevedere, la prima vedere, pentru că nu ne-a fost pus textul la dispoziţie înaintea şedinţei, l-am avut ad hoc. Textul prevede ca în cazul în care făptuitorul plăteşte prejudiciul mai mic de 50.000 de euro efectiv să fie exonerat de răspundere şi se aplică şi pentru abuzul în serviciu. (…) Mă îngrijorează şi această coordonare între PSD şi CSM. Aş vrea să subliniez şi faptul că CSM a avut şi puncte de vedere foarte bune în cadrul acestei comisii şi cred că are un rol important în cadrul acestei comisii, dar să nu uităm că CSM nu are atribut de iniţiativă legislativă. Ministerul Justiţiei pur şi simplu se sustrage de la aceste discuţii. Nu-şi asumă nici un rol şi lasă că PSD să se folosească practic de CSM pentru a promova câteva idei”, a afirmat marţi Ion Stelian, la finalul şedinţei Comisiei pentru legile justiţiei care discutat asupra modificărilor Codului penal.
Întrebat ce înseamnă sintagma alte persoane, Ion Stelian a răspuns: „Spre exemplu un director de companie ar putea să fie o astfel de persoană, nu neapărat în sectorul public, nu e un funcţionar public, dar poate să fie un funcţionar public care săvârşeşte delapidare sau un abuz în serviciu, în sensul legii penale.”
Întrebat dacă articolul discutat marţi în Comisia de specialitate impune un prag pentru abuzul în serviciu sau are efect asupra definiţiei abuzului în serviciu, deputatul USR a replicat: „Nu neapărat. Este însă un indiciu că ar fi putut să fie ales un astfel de prag de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu, dar nu neapărat putem trage concluzia că acesta va fi pragul pentru abuzul în serviciu. Eu nu cred că va fi un prag până la urmă.”
Acesta a adăugat că a auzit discuţii pe holurile Parlamentului, potrivit cărora PSD vrea să redefinească infracţiunea de abuz în serviciu, „în sensul de a condiţiona fapta de procurarea unui folos material personal”.
„Sunt informaţii pe care le-am auzit pe holurile Parlamentului, dar ele nu sunt clar stabilite. Au exista acele decizii care se refereau la stabilirea unui prag. Se pare că în ultima vreme această idee cu pragul nu le serveşte foarte bine intereselor, aşa încât varianta de care am auzit, dar luaţi-o sub beneficiul de inventar, este aceea fără prag, dar în sensul de a condiţiona fapta de procurarea unui folos material personal. Un fel de luare de mită mascată. E o variantă mai gravă decât aceea cu un prag. Dacă s-ar fi stabilit un prag rezonabil, USR a propus la un moment dat să fie stabilit la un salariu minim pe economie, pentru că fiecare cetăţean al acestei ţări trebuie să se simtă protejat de lege şi, dacă stabilim un astfel de prag, cred că fiecare cetăţean s-ar simţi apărat de un astfel de text. A existat înainte de 1989 un astfel de prag, era la nivelul de 500 de lei. Iată că este un argument valabil”, a completat Ion Stelian.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat în Comisia pentru legile justiţiei, un amedament la Codul penal care prevede un fel de prag de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcţionarii publici, Florin Iordache, precizând că PSD va susţine propunerea. Acesta a adăugat că nu s-a ajuns încă la discuţiile legate de cum va fi definită infracţiunea de abuz în serviciu, dar că în opinia sa, ar fi bine să nu existe prag pentru această infracţiune.