Aceasta, dacă vor permite condiţiile epidemiologice, informează Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, convorbirea a avut loc în contextul aniversării, vineri, a 100 de ani de relaţii diplomatice, iar cei doi oficiali au abordat subiecte din sfera cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu ţările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum şi Iniţiativa celor Trei Mări.
„În contextul aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice, preşedintele României a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, bazate pe valori şi interese comune. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat dialogul intensificat şi cooperarea aprofundată dintre cele două ţări, atât în plan bilateral şi european, cât şi în cadrul formatelor de cooperare regională şi internaţională”, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.
Şeful statului a subliniat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în ceea ce priveşte asigurarea tranziţiei la economia şi societatea digitale, precum şi în combaterea efectelor schimbărilor climatice.
Cei doi preşedinţi s-au informat reciproc cu privire la măsurile naţionale implementate în contextul pandemiei de COVID-19 şi la stadiul procesului de vaccinare.
În privinţa Vecinătăţii Estice, Klaus Iohannis a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic faţă de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum şi a unei atenţii mai mari acordate soluţionării conflictelor prelungite din regiune.
„La solicitarea părţii estoniene, preşedintele României a informat în legătură cu vizita pe care a efectuat-o la Chişinău la finalul anului trecut, prilej cu care a transmis un mesaj puternic de susţinere pentru agenda de reformă a noului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. În context, Klaus Iohannis a precizat că România a mobilizat un nou pachet de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, constând în asistenţă de urgenţă pentru combaterea pandemiei de COVID-19”, arată Administraţia Prezidenţială.
Referitor la cooperarea în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, preşedintele Iohannis a exprimat aprecierea pentru succesul summitului găzduit de omologul estonian în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil.
„Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că Iniţiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivităţii. Din această perspectivă, preşedintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare”, se precizează în comunicat.