Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iohannis n-a scăpat de suspendare

Decizia lui Klaus Iohannis de suspendare a șefei DNA este mai puțin una prin care președintele a dorit să respecte constituția, ci mai degrabă o mișcare asemănătoare cu Gambit-ul la Regină.

Share

Eugen Pătrașcu 0 comentarii

09.07.2018 - 17:12

Este o manevră de șah prin care președintele a dorit să evite suspendarea (fluturată prin presă de Liviu Dragnea) și să se asigure astfel că nu pierde controlul pe anumite falăngi ale serviciilor de informații care servesc explicit agenda prezidențială. Însă este din ce în ce mai evident că slăbiciunea afișată în această dimineață de Klaus Iohannis va fi extrem de dureroasă și va risca, culmea, să-l adâncească pe Iohannis în riscul de suspendare.

Suspenzi mai ușor un președinte slab

Un președinte care avea de fapt demisia Laurei Kodruța Koveși pe birou ar fi fost mai greu de suspendat pentru că avea o carte de negociat. Însă renunțând la carte, Iohannis s-a asigurat că nu mai are de fapt ce negocia. Și-a demonstrat slăbiciunea în fața presiunii PSD și odată cu demonstrarea acestei slăbiciuni a devenit mai suspendabil ca niciodată.

Eroarea calculului de putere

Pentru Iohannis, pierderea mandatului ar fi fost dezastruos pentru că, pe perioada suspendării, președinte ar fi rămas totuși Călin Popescu Tăriceanu. Acesta ar fi schimbat pe model polonez toți șefii structurilor de putere din România, lăsându-l pe președinte descoperit în perspectiva referendumului de suspendare. Fără televiziuni de casă, fără gloanțe de argint trase din străfundul statului Parlel, Iohannis ar fi pierdut totul, ar fi pierdut acest mandat și perspectiva celui de-al doilea mandat, devenind de fapt președintele cu cel mai scurt mandat din istoria României democratice.

Dar, fără a realiza, președintele s-a plasat în această ipostază și demițând-o pe fosta șefă a DNA. Pentru că, prin manevra sa, președintele a demonstrat că de dragul protejării propriului său scaun, este pe deplin pregătit să renunțe la orice apropiat, să taie orice pierdere, să arunce la gunoi orice falangă a statului paralel. Ce vor face acum membrii acestei structuri obscure știind că Iohannis va renunța la ei imediat ce presiunea va atinge un nivel critic.

Se vor îndrepta spre altă soluție. Spre un Victor Ponta care și-a demonstrat deja utilitatea, spre un Tăriceanu care se freacă pe mâini gândindu-se ca va ajunge președinte sau spre un Cioloș care ar putea să dea cu PSD-ul de pământ la urne.

O greșeală care va costa prea mult

Iohannis a devenit cu atât mai suspendabil, cu cât a demonstrat că este slab. Iar slăbiciunea și afișarea ei sunt cele mai bune două elemente care duc spre execuția politică a oricărui președinte. Prin demiterea Laurei Codruța Koveși, Iohannis și-a demonstrat definitiv slăbiciunea și limitările și a pus bazele propriului său colaps.

Iar PSD a rămas în fruntea jocului pentru că s-a asigurat că Iohannis va fi anulat politic fie prin rămânerea deschisă a opțiunii suspendării (pe motiv că Iohannis nu este un mediator imparțial, ci un jucător care din motive politice blochează procesul legislativ), fie prin atacurile proliferate de foștii susținători ai lui Iohannis (#Rezist, USR etc.) care vedeau în Koveși o garanție pentru justiție. Odată cu semnarea deciziei de revocare a fostei șefe DNA, Iohannis și-a semnat propria sa demisie, fără a fi conștient de asta.

Comentarii

loading...