5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăPoliticăIohannis: Distanțarea clasei politice de cetățeni este cauza crizei de încredere în...

Iohannis: Distanțarea clasei politice de cetățeni este cauza crizei de încredere în instituțiile europene

Președintele Klaus Iohannis a recunoscut, în discursul rostit la Congresul PPE, că se observă o criză de încredere în instituțiile europene.

În opinia șefului statului român, această criză de încredere are drept cauză îndepărtarea clasei politice de cetățeni.

„Acest context complex în care ne aflăm aduce însă un risc politic suplimentar, criza de încredere în instituțiile europene, care este cauzată și de distanța tot mai mare dintre clasa politică și cetățenii europeni. Să ne reapropiem de cetățenii noștri, ei sunt cei care dau legitimitate actului politic. Să-i ascultăm cu atenție, să fim siguri că, înainte de a veni cu proiecte electorale, știm care sunt preocupările reale ale cetățenilor noștri. Pentru aceasta, clasa politică europeană trebuie să dea dovadă de maturitate. Cea mai eficientă metodă de consultanță politică este să acorzi atenție emoțiilor și așteptărilor oamenilor”, a subliniat, în discursul său, președintele României.

Șeful statului român a subliniat că se apropie campania pentru alegerile europarlamentare, din iunie 2024. În acea campanie „oamenii vor fi bombardați cu tot soiul de oferte și promisiuni” iar unii dintre politicienii PPE vor intra în dezbateri cu eurosceptici și cu „alți nemulțumiți care contestă proiectul nostru european”, a subliniat președintele României.

„Vă îndemn să folosiți campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în fața autocrațiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului. O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esențială pentru a contracara dezinformarea și manipularea. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii noștri sunt conștienți de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenența la acest proiect remarcabil”, a subliniat președintele României.

În contextul organizării la București a Congresului PPE, președintele Iohannis a avut întrevederi, în perioada 6 – 7 martie 2024, cu o serie de lideri străini. Printre aceștia s-au numărat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (candidată pentru un nou mandat în această funcție), președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președinta Elveției, Viola Amherd, precum și prim-miniștrii din Polonia, Grecia, Serbia, Croația, Republica Irlanda și Austria.

Cu premierul (cancelarul) Austriei, Karl Nehammer, președintele Iohannis a discutat și despre primirea României în Schengen. Poziția cancelarului Nehammer a rămas însă negativă – aceea că Spațiul Schengen „nu funcționează” și de aceea nu poate fi extins.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă