„Un viitor care să corespundă aşteptărilor românilor nu se construieşte doar de către guvernanţi. Sunt absolut convins că dumneavoastră, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai dialogului social, puteţi avea un rol determinant în această schimbare. Trebuie să asigurăm cadrul implicării autentice şi oneste a partenerilor sociali în dezbaterea şi fundamentarea deciziilor guvernamentale. Actualmente, cadrul de dialog social denotă deficienţe, discreţionarism şi lipsă de respect faţă de partenerii sociali. O demonstrează multitudinea de acte normative neconstituţionale, nefundamentate, nediscutate cu cei direct vizaţi, dar care ajung să producă efecte distructive majore în economie. Îmi doresc ca deciziile guvernamentale să nu mai trateze mediul de afaceri ca subiect pasiv, obligat doar să se conformeze, fără suportul instituţional de a spune dacă şi unde se greşeşte şi de a cere măsuri discutate şi fundamentate“, a afirmat șeful statului.
„Nu mai putem permite accidente administrative“
De asemenea, el a amintit că a invitat partidele politice să semneze un pact pentru România europeană și a adresat o provocare similară Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
„Doresc să adresez şi Coaliţiei pentru Dezvoltarea României o provocare similară. Dezbateţi deschis şi formulaţi soluţii concrete de îmbunătăţire a cadrului de guvernanţă publică. Nu mai putem permite accidente administrative de tipul ordonanţelor de urgenţă care, lansate peste noapte, bulversează economia şi societatea. Vă invit să căutăm împreună soluţiile menite să ofere credibilitate şi încredere, care să transforme dialogul social, dintr-un exerciţiu formal, adesea în favoarea guvernanţilor, într-un mijloc de creştere a calităţii guvernării în România“, a spus Iohannis.
Șeful statului a anunțat, pe data de 5 iunie, la finalul consultărilor cu partidele politice și parlamentare, că i-a invitat să semneze un pact politic pentru România europeană.
„Am constatat că există o largă convergenţă. Marea majoritate a partidelor au fost de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate aşa cum a votat poporul, sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană“, a conchis Klaus Iohannis.
Ce conține pactul?
– Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
– Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor, al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
– Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor Justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
– Adoptarea modificărilor aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.
– Transpunerea în legislație, în cel mai scurt timp, a măsurilor necesare asigurării respectării, atât în țară, cât și în străinătate, a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.