Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Invidios pe concediul Vioricăi Dăncilă, Klaus Iohannis a sesizat CCR

Războiul dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă a intrat într-o nouă etapă. Primul dintrei ei, Iohannis, a reclamat la CCR faptul că al doilea, Dăncilă, pleacă în concediu și nu l-a anunțat.

Share

Mihai Ciorcan 0 comentarii

03.08.2018 - 17:07

Cam la acest fapt se reduce, în linii mari, noua sesizare de neconstituționalitate a Președinției. Viorica Dăncilă ar fi trebuit, înainte de plecarea în concediu, să se consulte cu președintele, nu să emită o decizie prin care să își delege atribuțiile vicepremierului Paul Stănescu, reclamă Klaus Iohannis. Demersul președintelui, unic până acum, suprinde atât moral, cât și legal, susțin specialiștii în drept.

Invocând prevederile articolui 107 din Constituție, administrația prezidențială se face de râs, susțin juriștii. Căci respectivul articol este foarte clar în privința situațiilor în care șeful statului poate interveni în sensul desemnării unui premier interimar: ”Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”. Iar Articolul 106 la care se face referire stabilește următoarele: “Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.” Ceea ce nu este cazul situației actuale, căci Dăncilă nu este decedată, nici condamnată cu pierderea drepturilor electorale, nici declarată incompatibilă cu funcția sau revocată de Parlament.

 

Vacanțele lui Ponta, Grindeanu și Tudose nu au deranjat

Culmea este că, în loc să se bucure de plecarea Vioricăi Dăncilă de la Guvern, chiar și pentru un concediu de șapte zile, președintele Iohannis reacționează în mod neașteptat. Mai mult, el însuși mare iubitor de călătorii prin Tenerife, Miami sau Munchen (media plecărilor sale este cam de 2 luni pe an), Iohannis ar trebui să știe cel mai bine că un concediu nu creează un vid de putere executivă. Până la Viorica Dăncilă președintele nu a avut o problemă de constituționalitate, acceptând delegarea atribuțiilor tuturor foștilor premieri – Ponta, Grindeanu și Tudose. Atunci când și-au efectuat concediile, nici unul dintre cei trei nu a întâmpinat vreo problemă de legalitate în a-și delega atribuțiile.

Comentarii

loading...