2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăInsulele din România devin paradisuri fiscale

Insulele din România devin paradisuri fiscale

Au fost înregistrate 177 de voturi ”pentru”, 85 ”împotrivă” şi nouă abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice autorizate, fiind avute în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. Aceste terenuri se transmit în domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale. Regimul fiscal derogatoriu se aplică în mod corespunzător şi construcţiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt destinate exclusiv activităţilor economice.

Prin derogare de la Codul fiscal, aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, cu respectarea legii în materia ajutorului de stat. Regimul fiscal derogatoriu se aplică corespunzător terenurilor concesionate de către unităţile administrativ-teritoriale dacă sunt utilizate exclusiv pentru activităţile economice.

 

Derogări de la Codul Fiscal

Activităţile economice ce se pot autoriza pe aceste terenuri sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi servicii conexe acestora.

În privinţa taxei pe valoarea adăugată, prin derogare de la Codul fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi servicii: serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare; transportul de persoane şi al bagajelor acestora; prestarea de servicii furnizate pentru curăţarea străzilor, colectarea şi tratarea deşeurilor menajere, altele decât cele prestate de instituţiile publice; livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană. Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocuri bingo desfăşurate în săli de joc. În limitele competenţelor legale, autorităţile publice locale pot adopta măsuri administrative, scutiri şi alte facilităţi, cu caracter temporar sau permanent, care să contribuie la stimularea investiţiilor şi a dezvoltării activităţilor economice, în condiţiile prezentei legi.

 

PNL va sesiza CCR

De acest proiect va beneficia şi insula Belina din Teleorman, al cărei tranfer către CJ Teleorman face obiectul unei anchete DNA. Liberalii anunţă că vor ataca iniţiativa la Curtea Constituţională. .”Această lege transformă Belina într-un paradis fiscal. PNL va contesta această lege la Curtea Constituţională, lege care a fost făcută pentru interesul direct al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea”, a susţinut Raluca Turcan, liderul deputaților PNL. „Proiectul acesta de lege e cel mai nociv pe care l-ați promovat în ultima lună de zile. Va produce niște efecte incalculabile şi asupra unor arii protejate. De aceea vom vota împotrivă”, a menționat și Gabriel Andronache, deputat PNL. ”Se creează paradisuri fiscale pentru prieteni. Este vorba de rezolvarea unor interese de grup”, a susţinut și deputatul USR Stelian Ion.  

Social-democrații văd lucrurile diferit. „E atât de nociv că e pentru dezvoltarea României, pentru binele locuitorilor şi a românilor şi după aceea, de ce nu, pentru a dechide aceste arii care sunt complet închise în anumite secțiuni. Nu le distrugem. Conservarea trebuie să vina la pachet și cu utilizarea lor”, a susținut Nicuşor Halici, deputat PSD.

 

 

Dosarul ”Belina” se judecă

La începutul lunii aprilie, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis că dosarul „Belina” poate fi judecat, deoarece probele din anchetă au fost corect administrate.  Este un dosar care o vizează pe Sevil Shhaideh, fost vicepremier şi ministru al Dezvoltării, trimisă în judecată anul trecut în iunie. Procurorii o acuză că a transferat ilegal Insula Belina şi Braţul Pavel din administraţia Apelor Române către Consiliul Judeţean Teleorman, iar de acolo cele două obiective turistice au fost concesionate către societatea Tel Drum, despre care procurorii anticorupţie spun că ar fi condusă din umbră de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă