2 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSportScrutin sub auspiciile neinformarii si dezinteresului

Scrutin sub auspiciile neinformarii si dezinteresului

» Cu doar doua zile inainte de referendum, aproximativ 70% dintre romani recunosc ca nu stiu ce ar presupune sistemul de vot pentru care sunt solicitati sa-si prezinte punctul de vedere.
» Din cauza neimplicarii suficiente a partidelor si a unei slabe campanii de informare, dezinteresul electoratului se mentine la cote ridicate.
» Unele decizii ale autoritatilor in materie de organizare sunt si ele de natura sa ingreuneze desfasurarea celor doua evenimente.

Mesajul partidelor care doresc sa-si trimita reprezentanti in Parlamentul European, dar si semnificatia sistemului de vot propus de presedinte nu sunt cunoscute de electorat, chiar daca mai sunt doar doua zile pana la cele doua evenimente, releva un sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS), in perioada 10-15 noiembrie. Peste 90% dintre romani spun ca nu cunosc sloganul si mesajul electoral folosite in campania pentru PE de catre PNL, PD, PSD si PNG, adica de formatiunile care ar primi suficiente voturi pentru a trece pragul electoral.
In ceea ce priveste referendumul pentru introducerea votului uninominal, peste 70% dintre romani admit ca nu inteleg ce inseamna sistemul propus de presedinte si implicatiile lui, dar sustin ca se vor pronunta in favoarea acestuia. La intrebarea deschisa (fara variante de raspuns prestabilite) "Ce intelegeti printr-un sistem de vot in care senatorii si deputatii sunt alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?", 71% din romani au raspuns "nimic". Cei care au spus ca vor vota "da" au mentionat insa ca schimbarea sistemului electoral ar viza reformarea clasei politice si responsabilitatea fata de alegatori.
Datele surprinse de cercetare releva aparent dezinteresul populatiei pentru euroalegeri si pentru referendum, dar cauza poate fi regasita tot in "ograda" politicienilor.

Pe de o parte, campaniile partidelor pentru euroalegeri s-au caracterizat printr-un start intarziat si prin mesaje slabe, fiind abordate mai putin teme de interes european in favoarea eternei batalii de genul "cine si cu cat a majorat pensiile". Pe de alta parte, mai multe formatiuni au criticat ideea organizarii referendumului si si-au invitat simpatizantii sa boicoteze demersul, motiv pentru care informarea a fost dusa la minimum. Toate acestea, plus increderea tot mai scazuta in actuala clasa politica se reflecta tot mai clar in intentia populatiei de a merge sau nu la urne. Concret, doar 58% dintre persoanele intervievate au spus ca vor merge sa voteze candidatii pentru PE, dintre acestia doar 41% fiind ferm hotarati. Un procent apropiat (52%) a fost constatat si in ceea ce priveste intentia romanilor de a participa la consultarea populara. Pe de alta parte, un sondaj realizat de Institutul National de Administratie (in noiembrie, pe un esantion de 624 de persoane) a relevat ca circa 70% dintre bucuresteni nu stiu ce responsabilitati are PE.
Simultan, mai multe decizii ale autoritatilor s-au dovedit si se dovedesc a fi de natura sa ingreuneze desfasurarea celor doua evenimente, incepand cu organizarea de sectii separate, din cauza diferentelor legislative. Biroul Electoral Central pentru europarlamentare a decis, de exemplu, ca pentru a vota in sectiile organizate pe langa camine studentii vor fi obligati sa demonstreze ca urmeaza studii universitare, cu ajutorul carnetului de student. Pe de alta parte, BEC pentru referendum a hotarat sa respinga (pe motiv ca nu tine de competenta sa) cererea de a fi emisa o hotarare prin care sa fie obligati primarii sa asigure in fiecare sectie de votare un numar de cinci cabine de vot pentru referendum, separat de cabinele de vot pentru alegerile europarlamentare. In aceeasi cerere, depusa de Organizatia Sector 2 a PD si respinsa de BEC, se solicita Biroului sa se pronunte in privinta delimitarii "in mod clar" a sectiilor de votare pentru referendum, "astfel ca alegatorul sa nu o poata confunda cu o alta sectie de votare de la un alt scrutin organizat in aceeasi incapere".

CCR lucreaza in weekend

Curtea Constitutionala (CCR) va lucra in zilele de 24 si 25 noiembrie in vederea indeplinirii atributiilor legate de organizarea si desfasurarea referendumului. Potrivit legii, rezultatele referendumului, cuprinzand numarul voturilor valabil exprimate pentru fiecare raspuns de pe buletinul de vot si numarul voturilor nule, se centralizeaza la nivel national de catre BEC, dupa care se inainteaza, cu paza militara, la CCR, in termen de 24 de ore.

Prezenta limitata
Primarii si viceprimarii nu vor avea dreptul ca pe 25 noiembrie sa stationeze in localurile sectiilor de vot mai mult decat timpul necesar pentru a vota – potrivit unei hotarari adoptate de BEC.
Patru partide ar avea sanse sa ajunga In P.E.
Doar PD, PSD, PNL si PNG ar reusi sa-si trimita reprezentanti in PE, restul partidelor situandu-se sub pragul electoral, potrivit datelor din sondajul BCS. Cu 35% din voturi, democratii par a fi in usoara crestere (5 procente fata de luna octombrie), in vreme ce social-democratii (cu 23%) stagneaza, iar liberalii pierd un procent (14%). Cea mai mare scadere se regaseste in dreptul PNG, care a ajuns intr-o singura luna de la 10% la 5,6%, adica aproape de pragul electoral. Sub 5% ar urma sa obtina, potrivit BCS, PLD (4,7%), PRM si UDMR (4%) si PC (3,3%).
In ceea ce priveste increderea romanilor in politicienii pusi de partide pe euroliste, conduce presedintele PLD, Theodor Stolojan (38,9%), urmat de candidatul PNL, Daniel Daianu (29,6%), de social-democratul Adrian Severin (27,3%) si democratul Sorin Frunzaverde (24,9%). Intrebati pe cine ar trebui sa reprezinte parlamentarii romani in PE 2,9% au spus: grupul lor europarlamentar.

Cele mai citite

Un jaf armat asupra unui convoi al Programului Alimentar Mondial (PAM) s-a soldat cu doi morți în Fâșia Gaza

Două persoane au fost ucise duminică în Fâşia Gaza, unde situaţia umanitară este critică după mai bine de un an de război, în cursul...

Elon Musk, acuzat de guvernul german că a încercat să influențeze alegerile, în favoarea partidului de extremă dreapta AfD

Musk a semnat un articol de opinie în ziarul german „Welt am Sonntag”, în care a declarat că AfD este „ultima speranță a Germaniei” Guvernul...

Seria Galaxy S25 ar putea salva vieți în caz de accident auto

Seria Galaxy S25 ar putea salva vieți în caz de accident auto, datorită unui senzor specializat în detectarea coliziunilor, o funcție prezentă deja pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă