Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat, marți, că decizia senatorilor de a respinge cererea privind începerea urmăririi penale, în cazul lui Gabriel Oprea, are drept consecință blocarea anchetei penale față de fostul vicepremier, acuzat de procurori de ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.
„La data de 01 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la data de 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de Interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, precizează DNA într-un comunicat de presă.
Plenul Senatului a respins, luni, cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 ”pentru” şi şase abţineri.
Citește aici despre votul dat ieri de aleși în dosarul lui Gabriel Oprea: Senatul rușinii naționale! Gabriel Oprea scapă de urmărirea penală. Fostul vicepremier rămâne protejat de imunitatea parlamentară, în fața procurorilor. 73 de senatori au votat împotriva cererii DNA în dosarul morții lui Bogdan Gigina
Polițistul Bogdan Gigină a murit anul trecut, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea.
Fostul vicepremier le-a cerut, luni după-amiază, colegilor senatori să voteze împotriva cererii DNA privind încuviințarea urmăririi penale, în dosarul morții lui Bogdan Gigină. Astfel, el a precizat că, în noaptea în care polițistul și-a pierdut viața, el se afla pe bancheta din spate a mașinii.
„Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secundă. Sunt aici colegi care au fost miniştri de Interne. Există o bază legală din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, există deci baza legală, pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă, în urma cercetării viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legală. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă”, a declarat Oprea, în fața senatorilor.
După votul senatorilor, Klaus Iohannis a precizat că este „profund dezamăgit”. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament. Preşedintele subliniază din nou ceea ce a spus de multe ori – politicieni care blochează actul de justiţie nu se vor bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor. Prin votul de astăzi, o parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înţeles nici până acum faptul că vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanţă de judecată. Într-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege!”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi pentru Mediafax.
Totodată, mama polițistului Bogdan Gigină, Carmen, a publicat, marți, un mesaj, pe pagina sa de Facebook, cu privire la decizia senatorilor: „„Cel care fură o găină este hoț, este supus legilor acestei țări și închis.Cea care fură un mănunchi de flori în speranța de a duce o pâine pe masă copiilor care tremură de foame este hoață și supusă acelorași legi. Cel care stă cuminte pe banchetă din spate a mașinii, nefacându-se vinovat de nimic, trăiesc frumos,vazându-și liniștit de viață, ba chiar se plâng de coșmarul trăit…”, a scris Carmen Gigină.
Și polițistul Marian Godină a reacționat, pe pagina sa de Facebook: „Îmi iubesc meseria de poliţist şi îmi place mult ceea ce fac, pentru că ăsta a fost visul meu pe care mi l-am îndeplinit destul de greu, prin muncă şi fără niciun <<ajutor>>. Dacă m-ar interesa un salariu mai mare, aş putea pleca oricând din Poliţie, dar asta ar însemna să renunţ la un vis şi să le fac unora pe plac. Sunt momente, totuşi, când îmi pare rău că sunt poliţist, iar seara asta e unul dintre acele momente. Îmi pare rău, pentru că statutul îmi interzice să îmi exprim public opinii politice, pentru că tare mă mănâncă să scriu nişte cuvinte după ce s-a petrecut azi. Nu am să o fac pentru că nu vreau să încalc vreun regulament, mai ales că sunt oameni care abia aşteaptă să greşesc cu ceva”, a scris Marian Godină.
El continuă, afirmând că e lesne de înţeles ceea ce simte. „Am voie să spun ce simt? Îmi e silă! În rest…ucidere din culpă, abuz în serviciu sau altă infracţiune? Habar nu am şi nici nu e treaba mea să desluşesc asta, e treaba altora, a unora care, din păcate, nu au fost lăsaţi să o facă”, conchide poliţistul din Braşov.