4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSportMircea Aron, despre declarațiile președintelui în cazul doctoratului lui Kovesi: Nu cred...

Mircea Aron, despre declarațiile președintelui în cazul doctoratului lui Kovesi: Nu cred că, din poziţia sa de mediator între puterile statului, şi-a depăşit atribuţiile. Precizările Parchetului ÎCCJ

Preşedintele CSM, judecătorul Mircea Aron, susține că președintele Klaus Iohannis nu și-a depășit artibuțiile cerându-i procurorului general celeritate în soluţionarea dosarului privind acuzaţiile de plagiat în cazul şefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Laura Codruţa Kovesi, informează News.ro

„Cu toţii ne dorim rezolvarea cu celeritate a cauzelor aflate pe rolul parchetelor. Nu cred că, din poziţia sa de mediator între puterile statului, Klaus Iohannis şi-a depăşit atribuţiile în această chestiune. Când s-a întâmplat asta, CSM a venit cu o reacţie. Nu cred că e cazul şi acum”, a declarat judecătorul Mircea Aron, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru News.ro.

Totodată, el a apreciat că acest demers ţine chiar de statutul acestuia de mediator între puterile statului.

Reacția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

„Domnul procuror general spune că discuţia avut loc într-un context oficial în care era vorba despre resursele şi obiectivele Ministerului public, asta era tema discuţiei, astfel încât să fie un echilibru între ce resurse sunt, ce obiective, şi să se poată soluţiona cu celeritate dosarele intens mediatizate, mai ales cele aflate în atenţia opiniei publice, cum este şi acesta, dar şi celelalte, care trebuie soluţionate în termene rezonabile, tocmai pentru că trebuie să se menţină un echilibru şi să vedem dacă avem resurse”, a declarat procurorul Ramona Bulcu, şeful Biroului de Informare şi Relaţii Publice din Ministerul Public la solicitarea agenţiei de presă News.ro

Bulcu spune că procurorul general Augustin Lazăr nu primeşte telefoane în care să i se spună cum trebuie soluţionate dosarele aflate în cercetare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Acesta a fost contextul discuţiei aşa cum transmite domnul procuror general. Dumnealui nu primeşte telefoane şi nu s-a întâmplat niciodată să primească un telefon în care să i se spună punctual pe un dosar să îl soluţioneze cu prioritate sau celeritate”, mai spune Ramona Bulcu.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri seară, că Parchetul instanţei supreme trebuie să rezolve „foarte repede” dosarul privind acuzaţiile de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, el precizând că l-a rugat pe procurorul general ca „în timpul atribuţiilor să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate”. 

„Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă şi l-am rugat ca în timpul atribuţiei să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate”, a declarat Iohannis, după ce a afirmat şi că a discutat cu Kovesi despre acuzaţiile de plagiat şi că nu crede că există vreun motiv pentru care ea să demisioneze, dar că pot fi făcute reevaluări dacă lucrurile iau altă turnură.


CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, despre șefa DNA: Deocamdată nu se pune problema demisiei. Traian Băsescu are „fantezii electorale”


În 30 septembrie, deputatul Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ, la Parchetul General, susținând că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

În replică, șefa DNA a precizat, într-un interviu acordat Europa FM, că teza ei de doctorat nu este plagiată, aducând ca probă certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, în condițiile în care în lucrare sunt citate mai multe articole pe care Kovesi le-a scris sub numele de Lascu.

„Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele şi am primit un verdict. Eu am venit pregătită cu probele pe care le-am dus şi în 2012 la acea comisie. (…) Prima probă a fost certificatul de căsătorie. Teza mea e corectă. Am muncit şapte ani la ea”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

 

 

Cele mai citite

Cine l-a supărat pe Marcel Ciolacu și de ce a plecat de la masa negocierilor

Jurnaliștii l-au întrebat pe președintele PSD, care au fost sursele „jignirilor” care l-au determinat să anunțe retragerea subită a PSD de la masa negocierilor Anunțul...

Costul cozonacului de Crăciun 2024: cifre furnizate de INS

Cozonacul, fie el preparat acasă sau cumpărat din magazin, rămâne un element central pe masa de Crăciun. În magazine, prețul acestui desert începe de...

Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău, deschis traficului pe 23 decembrie

Luni, 23 decembrie, Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău, între Dumbrava și Mizil, va fi deschis circulației publice fără restricții. Anunțul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă