Adoptarea ordonanței de urgență care să permită traseismul primarilor și consilierilor județeni este iminentă, în ciuda controverselor pe care le-a generat atât în plan intern, cât și în plan extern. UDMR și-a manifestat reticența, ACL a invocat boicotarea prezidențialelor, iar PPE a caracterizat modificarea drept „nepotrivită“.
Ordonanța de urgență prin care aleşii locali vor avea posibilitatea, timp de două săptămâni, să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul a ajuns, ieri, pe masa premierului Victor Ponta, fără ca în ședința de guvern să fie luată o decizie. Premierul Victor Ponta este hotărât să promoveze acest act normativ, dar a amânat aprobarea cu câteva zile, cerând operarea unor modificări. Cel mai probabil, ordonanța va fi aprobată într-o ședință de guvern care va avea loc la finalul acestei săptămâni. Amânarea s-a produs și pe fondul unor controverse de natură procedurală. Potrivit Constituției, pentru ca o ordonanță de urgență să intre în vigoare ea trebuie trimisă la Parlament și publicată în Monitorul Oficial. Dacă Parlamentul nu este în sesiune, trebuie convocat în termen de cinci zile de la primirea ordonanței. Cum sesiunea parlamentară începe abia luni, Ponta a amânat ordonanța pentru a fi sigur că se încadrează în acest termen.
Statutul aleșilor locali, votat în 2006, prevede pierderea mandatului în cazul părăsirii partidului din partea căruia au candidat în alegeri. Propunerea suspendării prevederilor legale timp de două săptămâni a fost lansată de vicepremierul Liviu Dragnea pe motiv că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează, oricum, pentru alte partide. Premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea.
Iohannis amenință cu boicotarea alegerilor
Propunerea nu a avut, însă, susținerea UDMR, partid aflat în coaliția de guvernare. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, ieri, că nu s-a discutat în coaliţia de guvernare despre posibilitatea primarilor de a opta pentru un partid politic, precizând că, personal, este ”reticent la o astfel de iniţiativă” şi că migraţia politică este “o boală”. De menționat, însă, că opoziția UDMR nu poate avea efecte juridice: dacă în ședința de guvern există controverse, decizia este a prim-ministrului.
Reținerile UDMR au venit după mai multe critici din partea Opoziției. Președintele PNL, Klaus Iohannis, a susținut că adoptarea unui astfel de proiect ar fi o “eroare”, pentru că ar aproba migrația politică.
El a admis că se poate ajunge, ca formă de protest a opoziției, chiar până la boicotarea alegerilor prezidențiale, subiect care nu s-a discutat încă în ACL. La rândul său, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că ACL va informa toate ambasadele în legătură cu “acţiunea absolut antidemocratică” a PSD şi a premierului Victor Ponta. De asemenea, PDL va sesiza Comisia de la Veneţia.
Intenția Executivului a fost criticată și pe plan extern. “Modificarea unei legi prin ordonanţă de urgenţă în perioada alegerilor este nepotrivită din punct de vedere politic”, a scris pe Twitter liderul PPE, Joseph Daul, care a menționat că este îngrijorat de recentul anunț al Guvernului Ponta.
Efectele ordonanței
De legalizarea traseismului ar beneficia în special PSD, în perspectiva alegerilor prezidențiale. Aleșii locali sunt atrași de partidele aflate la putere, pentru a avea acces la fonduri guvernamentale. Mai ales în zona rurală, primarii au un rol esențial în mobilizarea electoratului. De altfel, faptul că baronii locali duc greul campaniei la PSD a fost recunoscut, implicit, de premierul Victor Ponta, care a afirmat că partidul îi va aduce 40% din voturi, iar el va aduce restul de 10%.
Un alt efect al ordonanței ar fi asigurarea majorităților pro-PSD în consiliile județene. Prin noua ordonanță, ar fi suspendate și sancțiunile cu pierderea mandatului pentru consilierii județeni care își părăsesc partidul. Mai mulți șefi de consilii județene din PSD i s-au plâns lui Liviu Dragnea că nu mai au majorități pe plan local după ruperea USL. Liderii PSD au încercat să rezolve această situație printr-o alianță cu PP-DD, însă filialele partidului condus de Dan Diaconescu nu au acționat unitar.
Un alt partid care ar beneficia ar fi cel condus de Tăriceanu, căruia i
s-ar putea alătura unii primari PNL nemulțumiți de intrarea partidului în opoziție.
Înscrierea în PLR le-ar aduce accesul la fonduri guvernamentale și ar crește șansele lui Tăriceanu în alegerile prezidențiale. De asemenea, de adoptarea ordonanței ar beneficia PMP, în condițiile în care unii primari PDL, precum Emil Boc sau Gheorghe Ștefan, nu au făcut un secret din susținerea pentru Elena Udrea.