7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportLucian Croitoru, premierul desemnat de Traian Basescu

Lucian Croitoru, premierul desemnat de Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe consilierul BNR Lucian Croitoru pentru functia de prim-ministru al Romaniei. El are 10 zile la dispozitie sa-si aleaga echipa guvernamentala si s-o prezinte Parlamentului.

 

Basescu a spus ca propunerea ca Lucian Croitoru sa fie desemnat premier corespunde dezideratelor partidelor care au dorit un sef de Executiv desemnat, mai putin PDL, care a dorit un om politic pentru aceasta functie.
Presedintele a precizat ca Lucian Croitoru i-a facut o impresie de "profund profesionist" si ca nominalizarea sa corespunde dezideratului de a avea un premier cunoscator al problemelor economice."Sigur, el va trebui sustinut de partide", a spus Basescu.

Presedintele a spus ca anterior i-a mai propus lui Coritoru sa preia functia de premier al Guvernului Aliantei PDL-PSD, dar ca aacesta  declinat la momentul respectiv propunerea.

Basescu a spus, referindu-se la Klaus Johannis si la Lucian Croitoru, ca sunt doua persoane carora le-a mai propus angajarea in Executiv. "Domnului Johannis eu i-am mai propus sa fie ministru al Educatiei, a declinat invitatia de a intra in Cabinet, iar domnului Croitoru i-am propus sa preia Cabinetul Aliantei PDL-PSD. La momentul respectiv domnia sa a declinat invitatia de a fi prim ministru al Guvernului ALiantei PDL-PSD", a spus Basescu.

Basescu a explicat faptul ca una dintre propuneri a fost a lui, "bazata pe profesionalism , experienta, cunoasterea institutiilor intrenationale". O alta propunere a venit din partea PDL, Basescu precizand ca democrat-liberalii au propus un om politic. Cea de-a treia propunere este cea sustinuta de PSD-PNL-UDMR, facuta deja publica in persoana lui Klaus Johannis.  

Lucian Croitoru a declarat ca prioritatile sale sunt organizarea de alegeri democratice si "continuarea angajamentelor cu UE si FMI".

Croitoru a inceput prin a-si prezenta sumar CV-ul, spunand ca este economist si ca are o indelungata experienta, inclusiv la FMI, unde a lucrat cativa ani. El a mai spus ca doreste sa infaptuiasa reforme  structurale si sa ia acele decizii care sa duca la un nivel de trai  pentru romani cat mai apropiat de cel al UE. De asemenea, trecerea la euro in 2014 este un alt angajament pe care si l-a luat premierul desemnat.  El a mai declarat ca in cursul acestei zile, dupa ce va merge la BNR, va merge la Palatul Victoria, pentru a discuta cu Emil Boc.

Reactii la desemnarea lui Croitoru

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, imediat dupa anuntul de desemnare a lui Lucian Croitoru ca premier, ca aceasta este o propunere "iresponsabila din punct de vedere politic".

"Daca voi deveni presedinte al Romaniei, Klaus Johannis va fi premier. Este un lucru clar pe care il spun opiniei publice",  a spus Antonescu. Liderul PNL a spus ca nu il cunoaste pe Lucian Croitoru, dar ca porneste de la premisa ca este un om competent, pe care Klaus Johannis, ca premier, l-ar putea coopta in Cabinetul sau.

 

La randul sau, liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca seful statului a propus un nume "despre care se stie ca nu are sustinere" in Parlament si ca Traian Basescu apeleaza "la un santaj politic si constitutional" pentru a pastra Guvernul Boc pana la alegeri.

Geoana a precizat ca acesta este punctul de vedere al majoritatii constituite de PSD, PNL si UDMR.
Liderul PSD a spus ca desemnarea lui Lucian Croitoru ca premier este "un fapt de grava iresponsabilitate politica" din partea presedintelui Traian Basescu si ca premierul desemnat nu are cum sa treaca de Parlament. 

CV Lucian Croitoru
Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, este un doctor in economie care a ocupat in guvernele postdecembriste numai posturi de consilier sau expert, lucrand in paralel pentru institutii precum FMI sau USAID sau in programe PHARE, potrivit Mediafax.

Are 52 de ani si, potrivit CV-ului oficial, are o vechime de 11 ani in BNR, in prezent fiind consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului
Bancii Nationale, post pe care il detine din septembrie 2007 si pe care l-a mai ocupat in 1998 – 2003. S-a nascut la 13 februarie 1957, in Otopeni.
In perioada 1979 – 1982 a urmat cursurile Academiei de Studii Economice Bucuresti – Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica, iar in 1995 a obtinut diploma de doctor in economie.

Din septembrie 2003 pana in iulie 2007 a fost consilier principal al Directorului Executiv al FMI pentru Armenia, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Republica Macedonia, Moldova, Romania si Ucraina, avand
peste 200 de interventii la board-ul institutiei.

Intre 1995 si 1996 a fost consultant Bucharest Investment Group, dupa care, pana in 1997, a fost partener in programul "Firms, Banks and Financial Distress in Central and Eastern Europe" al PHARE pentru Romania, Bulgaria, Marea Britanie si Grecia, pozitie in care revine, din ianuarie 2001 si pana in mai 2002, ca partener, de aceasta data in programul de cercetare "Public finance in transition countries: problems of compliance, opportunism and soft budget constraints" al PHARE pentru Romania, Ungaria, Marea Britanie si Grecia.

Din octombrie 1998 pana in septembrie 2003 este consilier al guvernatorului BNR, dupa ce, din ianuarie si pana in septembrie 1998, a fost consilier principal al ministrului Finantelor.

In anul 2000 devine consilier personal al primului-ministru. A mai lucrat in Guvern intre anii 1991 si 1995, ca expert la Departamentul pentru Reforma Economica.

Din 1984 si pana in 1998, Lucian Croitoru a fost cercetator principal, gradul I, la Institutul de Economia Industriei. Din 1998 si pana in 2003 a fost profesor la Academia de Studii Economice, predand macroeconomie internationala la Facultatea de Relatii economice internationale.

Din 2002 este consultant USAID si IRIS, dar si consultant PHARE la Institutul European din Romania.

Are expertiza in proiectarea si implementarea politicilor monetare, fiscale si in politici de restructurare a intreprinderilor.

Miercuri – Johannis, joi – Croitoru

La consultarile de miercuri, liderii PNL, PSD UDMR si minoritatile l-au propus pe Klaus Johannis. Propunerea nu l-a incantat insa pe seful statului care a afirmat ca isi doreste un expert in economie si finante pentru functia de premier.  

Presedintele a cerut partidelor sa-si asume direct responsabilitatea guvernarii, trimitand ministri politici la Palatul Victoria. "Lasati candidatii la prezidentiale sa desfasoare campanii, partidele sa guverneze", a argumentat el, atragand imediat reactia lui Mircea Geoana ca Traian Basescu isi poate permite sa fie diriginte numai pentru PDL, dar in nici un caz fata de celelalte partide.
Dincolo de usile inchise, intalnirea de la Cotroceni a continuat pe acelasi ton aspru in care a inceput. Mircea Geoana si Crin Antonescu au subliniat ca nu vor renunta la nominalizarea lui Klaus Johannis. De partea cealalta, Emil Boc, seful interimar al Guvernului si presedintele unui partid complet izolat pe scena politica, a reusit sa starneasca rasul celor din sala afirmand ca "PDL si-a schimbat propunerea" si retragandu-si astfel propria candidatura. "PDL are un nou proiect, un guvern politic format din ministri PDL, cu premier independent", ar fi spus Boc, fara sa ofere vreun nume.

Reprezentantii PDL ar mai fi spus la intalnire ca, desi nu au majoritate in Parlament, este "dreptul" lor sa vina cu un nou guvern in Legislativ, chiar daca acesta nu va trece. Ideea a fost incurajata ulterior de Traian Basescu insusi, care, dand asigurari ca nu are de gand sa incalce Constitutia la final de mandat, a dat de inteles ca PDL, partidul cu cei mai multi parlamentari, are dreptul sa nominalizeze un alt premier.


La capatul a aproape trei ore de discutii cu reprezentantii PSD, PNL, UDMR, PC si ai minoritatilor nationale, Klaus Johannis a anuntat ca a devenit "candidatul unei majoritati parlamentare" care este hotarata sa-i acorde sprijinul in cazul in care va fi desemnat de presedintele Basescu. Klaus Johannis a refuzat sa faca publice orice nume din posibila sa echipa guvernamentala, rezumandu-se la a spune ca are in minte "un concept" despre cum ar trebui sa arate viitorul cabinet, cu siguranta "putin mai mic decat cel anterior". "Nu am de gand sa comentez posibile nume" pana la momentul desemnarii, a spus el. Propunerea PNL insista ca guvernul Johannis trebuie sa fie unul alcatuit exclusiv din experti. Klaus Johannis insusi a fost mai putin limpede in privinta nuantelor politice ale cabinetului sau.

"Nu pot spune ca sunt apolitic", a spus el. "Nu doresc sa se formeze un guvern pe criterii de apartenenta politica, dar nu am impus si nu ne-am impus limitari in aceasta privinta." Pe de alta parte, Johannis a explicat ca nu are de gand sa faca eventuale nominalizari "fara consultarea tuturor formatiunilor"; surse prezente la discutii au dezvaluit ca primarul Johannis a vorbit despre constituirea "consiliului celor cinci lideri" (ai partidelor care l-au propus) cu care sa se consulte ca premier. In privinta membrilor propriu-zisi ai guvernului, el a declarat totusi limpede ca "varianta optima este un guvern de tehnocrati". Presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ca partidul sau nu va avea nici un portofoliu in guvernul Johannis si a chemat PDL sa sustina ideea cabinetului de experti. Liderul UDMR, Bela Marko, a argumentat la randul sau ca, in asteptarea alegerilor prezidentiale, un guvern politic ar fi foarte dificil de alcatuit si ca mult mai realista este "o sustinere majoritara pentru un guvern anticriza in frunte cu Klaus Johannis".

El a tinut sa avertizeze ca solutia este urmarea unei "schimbari fundamentale a relatiilor dintre Parlament si Guvern". Spre deosebire atat de PNL, cat si de UDMR, presedintele PSD, Mircea Geoana, a evitat sa respinga ideea unor ministri cu coloratura politica in guvernul Johannis. Lasand sa se inteleaga ca discutiile cu primarul Sibiului au decurs extraordinar de bine si ca o multime de piste posibile au fost deschise, Mircea Geoana s-a dovedit mult mai ferm si in ceea ce priveste mandatul foarte scurt, doar pana la alegeri, al noului guvern. Klaus Johannis a spus insa ca, in eventualitatea in care rezultatul alegerilor prezidentiale il va prinde la Palatul Victoria, va exista abia atunci o discutie, fara sa fie exclusa chiar si o prelungire a mandatului sau. Sigur este ca cele cinci partide il sustin cu un mandat clar pana la alegerile prezidentiale, dupa care "performanta guvernului, a unui posibil guvern, va fi evaluata".

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă