5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportÎncercările Opoziției de a da jos Guvernul Ponta. Ce a mers prost

Încercările Opoziției de a da jos Guvernul Ponta. Ce a mers prost

PNL va depune vineri, 5 iunie, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, au anunțat liberalii în urmă cu aproape două săptămâni, scrie Agerpres. Liberalii se află la a treia încercare de a da jos un Guvern condus de Victor Ponta. Până acum, nu au avut succes. 

La adresa unui guvern condus de premierul Victor Ponta au fost depuse, până la data de 5 iunie 2015, două moțiuni de cenzură, ambele îndreptate împotriva Guvernului Ponta III (5 martie 2014 — 16 decembrie 2014).

Astfel, la 13 mai 2014, liberalii au depus moțiunea de cenzură intitulată „Opriți Guvernul Ponta 3 — Guvernul corupției, demagogiei și minciunii”. Potrivit textului moțiunii, Executivul condus de Victor Ponta ar duce România în orizontul „întunecat și corupt” din perioada 2001-2004, dar și în perioada de dinainte de 1989, când partidul unic acaparase întreaga țară. La 27 mai, moțiunea de cenzură a fost respinsă de plenul Parlamentului, cu 176 voturi pentru și 19 împotrivă. Au fost prezenți 326 de deputați și senatori, dintre care au votat 196. Un vot a fost anulat. Pentru a fi adoptată, ar fi fost nevoie de minim 286 de voturi ”pentru”.

Citește și: Stroe, despre moţiunea de cenzură din 5 iunie: Calculul matematic ne dezavantajează

A doua moțiune de cenzură a fost depusă la 12 septembrie 2014 de către Alianța Creștin Liberală, alcătuită din Partidul Democrat Liberal și PNL. Moțiunea a fost intitulată „Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriți fraudarea alegerilor de către PSD!”. Liberalii și democrat-liberalii, în număr de 171, au acuzat în text faptul că în ultimele luni în România „asaltul supra democrației și asupra statului de drept a atins cote alarmante”, artizanul acestor „acțiuni destabilizatoare” fiind, în opinia semnatarilor, Guvernul condus de Victor Ponta. La 22 septembrie 2014, și această moțiune de cenzură a fost respinsă de plenul Parlamentului, cu 154 voturi pentru, 12 împotrivă și două anulate. Votul a fost secret cu bile.

În articolul 113 din Constituția României, se arată că Senatul și Camera Deputaților, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Totodată, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Documentul se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituție.

Citește și: Orban, despre moţiunea de cenzură a PNL: O depunem pe 5 iunie

În cazul moțiunii ce va fi depusă de PNL la 5 iunie 2015, pentru a fi adoptată, este nevoie de votul majorității parlamentarilor, adică 278 voturi. În prezent, grupurile PNL au, în total, 173 de parlamentari, astfel că mai este nevoie de încă 105 voturi ”pentru”, chiar presupunând că toți parlamentarii liberali vor fi prezenți.

După anunțul inițial al Alinei Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PNL , Ionuț Stroe, a declarat că calculul matematic îi dezavantajează pe liberali. 

Citește și: Vasile Blaga, despre moţiunea de cenzură a PNL: Sunt optimist că UDMR o va vota

”Săptămâna aceasta este săptămâna în care PNL va depune în Parlamentul României moțiunea de cenzură, vineri este ziua aleasă pentru a face acest demers. Până joi liderii noștri vor prezenta moțiunea de cenzură și vor avansa proiectul de text propus de către PNL tuturor celorlalte grupuri din Parlamentul României, pentru a ajunge la o moțiune susținută de un număr cât mai mare de parlamentari și pentru a asigura succesul acestui demers”, a spus Stroe după ședința comisiei de unificare a PNL.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă