Grațierea persoanelor de peste 70 de ani, decisă ieri de Comisia juridică a Senatului, ar putea fi un prim pas spre eliberarea lui Dan Voiculescu. Al doilea pas ar fi aprobarea unor amendamente controversate inițiate de Șerban Nicolae (PSD).
Comisia juridică a Senatului a decis, ieri, că vor fi grațiate în întregime pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de peste 70 de ani, cu excepțiile trecute ulterior în proiectul legii. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Liviu Brăiloiu. În această categorie se încadrează, printre alții, fostul senator Dan Voiculescu.
Senatorii din comisia juridică au votat o serie de amendamente la legea grațierii, inițiată de Guvern. Vor fi grațiate în întregime pedepsele până la trei ani – nu cinci ani așa cum propunea Guvernul – și parțial, cu trei ani, pedepsele de până la 10 ani inclusiv. La ședință a participat și ministrul Justiției Tudorel Toader, care a susținut grațierea doar a pedepselor de până la cinci ani.
La 8 august 2014, acesta a fost condamnat printr-o sentință definitivă la executarea unei pedepse de zece ani de închisoare pentru spălare de bani, în dosarul ICA. Dacă infracțiunea pe care acesta a comis-o nu va fi exceptată explicit de la grațiere, fostul senator va beneficia de această lege. Șerban Nicolae (PSD) a propus mai multe amendamente prin care pot fi grațiate inclusiv infracțiunile de spălare de bani. Acest amendament va fi discutat într-o ședință viitoare.
Senatorii au decis, de asemenea, că vor fi grațiate pe jumătate pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.
Senatorii din comisia juridică au votat o serie de amendamente la legea grațierii, inițiată de fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Vor fi grațiate în întregime pedepsele până la trei ani – nu cinci ani așa cum propunea Guvernul – și parțial, cu trei ani, pedepsele de până la 10 ani inclusiv. La ședință a participat și ministrul Justiției Tudorel Toader, care a susținut grațierea doar a pedepselor de până la cinci ani.
Băsescu, atent cu femeile
La dezbaterile de ieri, a fost votat și un amendament care vizează femeile cu probleme. ”Se graţiază în parte cu 1/2 pedepsele cu închisoare 6 și 10 aplicate femeilor însărcinate și persoanelor care și au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum și copii încadrați în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.
Fostul președinte Traian Basescu a fost extrem de activ la dezbateri și a intervenit în apărarea femeilor condamnate: ”Să le lăsăm pe cele care au comis acte de corupție, au luat mită într-un minister…poate am eu o sensibilitate aparte pentru femei, e cunoscută”. ”Pe mine m-a oripilat ce ați făcut când o femeie gravidă în opt luni ați băgat-o în beciul domnesc. Eu țin foarte mult la acest amendament, dar cred că regimul penitenciar al femeilor este îngrozitor. Băgați-le mai puțin în pușcărie decât pe bărbați”, a spus senatorul PMP. ”Ce frumoase erau vremurile când partidele lucrau împreună pentru modificarea actelor normative”, a reacționat Șerban Nicolae (PSD).
Încă o lege pentru penali
Pe de altă parte, Camera Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de lege de modificare a Codului Penal prin care infracțiunea de conflict de interese este redenumită „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, și care prevede că această infracțiune nu se aplică în „exercitarea unui drept recunoscut de lege sau îndeplinirea unei obligații impuse de lege”.
”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor. Față de varianta în vigoare a Codului penal a fost eliminată prevedere potrivit căreia sancțiunile se aplică și în cazurile în care s-a obținut folos patrimonial și „pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinic ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”.
Dispoziţiile amintite nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta. Camera Deputatilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.