15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportCum va arăta anul 2016 pentru bugetari

Cum va arăta anul 2016 pentru bugetari

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea salariilor bugetarilor cu 10%. În paralel, noul Guvern a amânat cu un an de zile legea salarizării unitare, care prevedea majorări substanțiale pentru bugetari, considerate nesustenabile de către Consiliul Fiscal.

Șeful statului a promulgat legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede majorarea acestor salarii cu 10%. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților, pe 11 noiembrie, cu sprijinul tuturor partidelor politice, în condițiile în care anul viitor sunt programate alegeri locale și parlamentare. Amendamentul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie a fost introdus la propunerea PSD într-o ordonanță de urgență a Guvernului Ponta (35/2015) care prevedea majorarea salariilor din sănătate cu 25%. Potrivit amendamentului, creșterea se va aplica tuturor bugetarilor care nu au beneficiat în cursul anului 2015 de majorări. În această categorie intră personalul din administraţie, cultură, justiţie, ordine publică şi siguranţă naţională, unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare, diplomaţie, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene.

Cioloș: deficit de 3%

Cum modificările s-au făcut pe ultima sută de metri, estimările oficialilor din guvernul interimar, aflat în funcție la aceea dată, s-au dovedit contradictorii. La dezbaterile din Comisia de muncă, reprezentanții Ministerului Finanțelor au estimat un efort bugetar de 5 miliarde de lei. Ulterior, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că efortul bugetar este de 1,5 miliarde lei, iar impactul va fi de 0,2% din PIB.

Ce spun noii guvernanți? După anunțul șefului statului, premierul Dacian Cioloş a declarat că nu este surprins de decizia preşedintelui privind promulgarea legii de majorare cu 10% a salariilor bugetarilor, subiect discutat cu şeful statului luni. “Am avut o discuţie cu dânsul (Klaus Iohannis) ieri şi legat de acest subiect şi i-am spus că în calculele pe care le-am făcut am inclus şi această creştere de 10 la sută şi după calculele noastre putem rămâne în ţintă de deficit de 3% cu această creştere”, a declarat Cioloş. El susține că nu vor fi operate tăieri la capitolul investiții. „N-o să tăiem, în schimb o să mergem pe partea de investiţii unde am rezervat fonduri şi pentru investiţii, atât la Ministerul Dezvoltării, cât şi Ministerul Transporturilor, dar o să facem un efort din absorbţia fondurilor europene ca să avem şi investiţii aşa cum
ne-am propus”, a precizat Cioloş.

Social-democrații nu au ratat ocazia să își asume meritele pentru majorări. „Promulgarea legii a confirmat, o dată în plus, că deciziile noastre atât la guvernare, cât și în Parlament au fost corecte din punct de vedere economic și atât de necesare populației. De această măsură ar urma să beneficieze 200.000 de angajați”, a comentat președintele PSD, Liviu Dragnea.

Noi majorări, greu de realizat

Pe de altă parte, noul Executiv amână cu un an de zile legea salarizării unitare, aflată în discuție la nivelul Ministerului Muncii încă din luna martie a acestui an. Potrivit vicepremierului Vasile Dâncu, legea salarizării unitare ar putea fi inclusă în viitorul buget, adică pe anul 2017. Dâncu a explicat că, în viziunea noului Guvern, salarizarea bugetară va fi legată de un proiect privind reforma în administrația publică. „Sper la un set (de proiecte – n.r.) aşa în iunie, pentru că aici există studii de impact făcute deja înainte. Salarizarea unitară va veni de la următorul buget. Nu cred că vom putea să facem acest lucru din acest buget, pentru că în mod normal lucrurile sunt hotărâte și vom începe de la orice hotărâre va fi valabilă de la anul”,a explicat Dâncu.

Fostul premier Victor Ponta anunțase, în repetate rânduri, că la Ministerul Muncii se află în lucru un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor, prin care salariile ar urma să fie majorate cu procente cuprinse între 25 și 70%. Acest anunț avea, însă, și o puternică tentă propagandistică, depunerea actului normativ în Parlament fiind amânată de mai multe ori chiar în perioada în care Ponta era premier. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, avertiza, la momentul respectiv, că aplicarea legii în forma pregătită de Guvernul Ponta ar provoca pierderi bugetare de aproximativ 15 miliarde de lei. În acest scenariu, deficitul bugetar ar fi fost în jur de 5%.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...
Ultima oră
Pe aceeași temă