Comisia de la Veneția: Modificarea legislației pentru alegeri în două tururi trebuie făcută nu acum, ci după scrutin

Secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, consideră că modificarea legislaţiei electorale pentru a permite revenirea la alegerile locale în două tururi, cerută de PNL, este o decizie politică, nu o nevoie reală.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 14.04.2016 - 13:34

Secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, consideră că modificarea legislaţiei electorale pentru a permite revenirea la alegerile locale în două tururi, cerută de PNL, este o decizie politică, nu o nevoie reală, informează Mediafax.

Thomas Markert spune că o asemenea modificare nu trebuie făcută înainte de alegeri.

"Cred că nu există o nevoie reală să fie schimbat ceva. Cred că, în cazul României, decizia de a schimba sistemul electoral este una politică şi acest lucru nu ar trebui făcut chiar înainte de alegerile electorale”, a declarat secretarul Comisiei de la Veneţia.

Thomas Markert a afirmat, oferind exemplul Republicii Moldova, că sunt situaţii în care este necesară modificarea legislaţiei electorale, însă, în cazul României, nu poate fi vorba despre o “nevoie reală”.

“De exemplu, în Moldova s-a luat o hotărâre în preajma alegerilor şi apoi au trebuit să adopte legea în conformitate cu hotărârea instanţei chiar dacă alegerile vor fi în octombrie”, a explicat oficialul Comisiei de la Veneţia.

Thomas Markert observă că, pe măsură ce data alegerilor se apropie, partidele sunt mai tentate să modifice legislaţia, pentru că “pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările care le-ar fi favorabile”.

"Comisia de la Venţia spune că elementele majore ale sistemului electoral nu trebuie schimbate în anul de dinaintea alegerilor. Motivul este că pe măsură ce alegerile se apropie partidele politice pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările (de legislaţie electorală-n.r.) care le-ar putea fi favorabile sau nu. Cu cât se apropie mai mult data alegerilor, cu atât mai mult creşte tentaţia de a schimba sistemul electoral pentru ca partidele să obţină avantaje”, a mai spus Markert.

Potrivit acestuia, un moment potrivit pentru amendarea legislaţiei ar fi după alegeri, "când data următoarelor alegeri electorale este îndepărtată". "Atunci se poate discuta cu calm, fiind un moment în care nu se poate aprecia ce schimbări vor favoriza un partid sau altul. Respectând toate standardele, în anul care precede alegerile trebuie evitate schimbările majore de legislaţie electorală”, a explicat Thomas Markert.

La începutul lunii aprilie, copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat că, în maxim o săptămână, sesizarea PNL privind organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin va ajunge la instanţa de contencios administrativ şi se va da un termen de judecată, urmând ca dosarul să fie trimis la CCR..

 

Citește totul despre:

Comentarii