Judecătorii CCR au decis că „niciun ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu regim de lege”.
Această poziție este exprimată în motivarea deciziei prin care CCR a stabilit că ancheta DNA privind modul în care a fost adoptată OUG 13 a creat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public.
În motivarea deciziei, judecătorii CCR subliniază că „doar Curtea Constituțională este abilitată să efectueze controlul asupra ordonanțelor simple sau de urgență ale Guvernului, nicio altă autoritate publică neavând competența materială în acest domeniu”.
Fostul ministru al Justiţiei, deputatul Florin Iordache, a declarat, miercuri, la Slatina, că el nu a primit nicio citaţie de la DNA pentru a fi audiat în dosarul privind Ordonanţa de Urgenţă 13, care a generat uriașele proteste de stradă.
Magistrații CCR fac o paralelă între membrii Guvernului și parlamentari, susținând că miniștrii pot beneficia de o imunitate similară celei a parlamentarilor: „Această imunitate care vizează actul decizional de legiferare este aplicabilă mutatis mutandis și membrilor Guvernului, în activitatea lor de legiuitor delegat”.
Cu alte cuvinte, dacă Guvernul este validat de Parlament, membrii Executivului primesc o autoritate similară imunității parlamentare.