10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul Cioloş a depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: Acest Guvern este o...

Guvernul Cioloş a depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: Acest Guvern este o şansă pentru România

UPDATE 21.50: Mihnea Motoc a preluat mandatul de ministru al Apărării, de la Mircea Duşa, la sediul MApN, în prezenţa preşedintelui şi a premierului Dacian Cioloş.

UPDATE 21.05: La Ministerul Afacerilor Interne, ministrul interimar de interne Sorin Cîmpeanu predă mandatul lui Petre Tobă.

UPDATE 20.44:  Lăzărescu Comănescu, noul ministru Afacerilor Externe, primeşte mandatul de la Bogan Aurescu.

UPDATE 20.24: La Palatul Victoria are loc ceremonia de predare-primire a mandatului de prim-ministru, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Premierul Dacian Cioloş primeşte mandatul de la premierul interimar Sorin Cîmpeanu. 

“Vom face tot ceea ce ţine de noi pentru a arăta că lucrurile pot să meargă din bine, în mai bine, în România”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a urat prim-ministrului Cioloş să reuşeasă să facă “o echipă unită, care merge mai departe cu un spirit sănătos de echipă”, care să facă România să funcţioneze “bine, foarte bine”. El a mai precizat că nu va încerca niciodată să îi impună Guvernului “ce să facă, cum să facă” şi i-a asigurat pe miniştrii Cabinetului Cioloş că vor găsi în el “un partener”. Mai mult, şi-a exprimat speranţa că vor colabora, pentru a soluţiona multele probleme cu care România se confruntă.

Conform preşedintelui, 2016 va fi un an “foarte complicat” şi a invitat Guvernul să apeleze la el.

UPDATE 20.10: Miniştri Guvernului Cioloş se îndreaptă spre Palatul Victoria.

UPDATE 19.30: Preşedintele Klaus Iohannis a făcut primele declaraţii, după ce noul Guvern a depus jurământului.

“Dacă diferenţa între aşteptări şi realităţi devine prea mare, intrăm în criză. Mulţi au vorbit, aceste zile, despre criza în care ne aflăm”, a spus preşedintele. El a adăugat că nimeni nu a definit această criză, iar alte persoane au negat existenţa crizei, astfel că “s-a spus că nu a existat o criză parlamentară, politică”. Cu toate acestea, preşedintele Iohannis a subliniat că, în România, este vorba de o  “criză de încredere a cetăţeanului, faţă de politicianul pe care l-a ales să îi reprezinte încrederea”, iar această încredere se câştigă greu, dar se pierde uşor.

Klaus Iohannis a mai adăugat că politică fără partide politice nu se poate, dar că, într-o democraţie, nici fără popor nu se poate. 

“Dacă nu se ia in considerare dorinţa poporului, se ajunge la o înstrăinare între alegător şi clasa politică”, a mai spus preşedintele. Mai mult, el a criticat decizia partidelor de a nu propune niciun politician pentru funcţia de prim-ministru, astfel că Dacian Cioloş a fost a desemnat de Klaus Iohannis, cu scopul de a pregăti un Guvern independent politic, care reprezintă “o şansă pentru România”.

El a avertizat partidele politice au la dispoziţie un an pentru a se “reconecta la alegători” şi şi-a exprimat speranţa ca, după alegerile din 2016, tara să aibă  o nouă clasă politică, care să ducă la o Românie “prosperă şi puternică”. 

UPDATE 19.00: Cabinetul Cioloş depune jurământul, la Cotroceni.

UPDATE 18.05: Decizia de învestire a Guvernului Cioloş a fost publicată în Monitorul Oficial.

—-

Premierul desemnat şi votat de Parlament, Dacian Cioloş, a declarat, marţi, după ce a primit votul de încredere al Parlamentului, că la ora 19.00 va depune jurământul la Cotroceni, iar miercuri va avea loc prima şedinţă de guvern, informează Mediafax.

El a precizat că, pentru a depune jurământul, trebuie, mai întâi, ca decizia să fie publicată în Monitorul Oficial.

“Cred că într-o oră, nu ştiu încă, aşteptăm să fim anunţaţi, să vedem după ce se publică în Monitorul Oficial decizia”.

Citeşte şi: Guvernul Cioloș a primit votul de încredere din partea Parlamentului. Primele declarații ale premierului

El a adăugat că prima şedinţă a guvernului său va avea loc miercuri şi că toate proiectele importante vor trece prin consultări cu Parlamentul, în faza de pregătire, iar apoi consultări şi dezbateri publice.

“Aşa cum am spus la întâlnirile cu grupurile parlamentare pentru orice proiect important guvernul va avea, pe de o parte, consultări cu Parlamentul în faza de pregătire pentru a începe să construim majorităţile, dar în acelaşi timp vrem să punem la punct un dispozitiv prin care pentru aceste proiecte importante să avem şi consultări publice şi dezbateri publice. Este un mecanism nou pe care vrem să-l dezvoltăm”, a mai spus Cioloş. 

Totodată, premierul desemnat şi votat de Parlament a precizat că votul primit, marţi, îi dă legitimitatea necesară pentru a pune în practică măsurile anunţate în programul de guvernare.

Citeşte şi:  Primul pas al cuplului Iohannis-Cioloș

Preşedintele l-a propus, marţea trecută, pe fostul europarlamentar Dacian Cioloş pentru funcţia de premier al României. Duminică, Cioloş a făcut publică lista membrilor Cabinet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Parlamentul European consideră exploatarea maternităţii surogat o eurocrimă

Noua directivă împotriva traficului de fiinţe umane şi a protecţiei victimelor acoperă şi căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale, potrivit actualitate.org. Parlamentul European: exploatarea maternităţii surogat...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă