Președintele Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a calificat decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a monitoriza activitatea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general al României, Augustin Lazăr, drept „un cartonaș galben”, cât și „un gest de curaj”.
Într-o emisiune la postul B1 TV, Tăriceanu a afirmat că verificarea ministrului Justiției este prima în ultimii 12-13 ani.
„Am remarcat rigoarea extraordinară a prezentării, la rece, acum, după ce emoția colectivă a trecut, rigoarea prezentării acestor grave încălcări ale Constituției. Este pentru prima dată din cât îmi aduc eu aminte în ultimii 12-13 ani când un ministru al Justiției întreprinde o astfel de măsură, de evaluare a procurorilor care, conform Constituției, funcționează sub autoritatea ministrului Justiției. Deci, iată, un ministru al Justiției care își cunoaște rolul, îl înțelege și și-l asumă. Până acum nu am avut așa ceva. (…) E foarte bine că Tudorel Toader a făcut un expozeu tehnic. Dacă ar fi venit cu argumente politice, obiectivitatea analizei, evaluării ar fi fost pusă sub semnul întrebării. (..) Eu cred că domnul Toader, dacă vreți să interpretăm într-o altă cheie, pe lângă faptul că este primul care are curajul să demareze o astfel de evaluare — ceea ce niciun alt ministru din trecut, nici mai recent, nici mai vechi nu a făcut, dă un semnal pe care …să folosim termenii pe care toată lumea îi cunoaște — cartonașul galben", a afirmat șeful Senatului.
Totodată, copreședintele ALDE a criticat afirmațiile președintelui Klaus Iohannis, după ce Tudorel Toader a anunțat că nu îi va revoca pe Kovesi și Lazăr.
„Cred că este o discrepanță între așteptarea publică dintr-o anumită zonă și concluzia evaluării. (…) Astăzi, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a spus niște lucruri foarte clar și tranșant. Dar știm foarte bine că numirea nu o face el, urmare nici eliberarea din funcție. Eu cred că de data acesta, într-o manieră care dovedește o anumită abilitate a domnului ministru, mingea a transmis-o la Cotroceni. Președintele, am văzut că a ieșit după aceea și ne-a spus un lucru stupefiant pe baza raportului care este este extrem de critic la adresa Parchetului și în special a DNA. Președintele susține, totuși, că el este foarte mulțumit", a mai șeful Senatului.
Totodată, el a calificat raportul drept „riguros, cuprinzptor” și a susținut că va fi citit de autoritățile de la Bruxelles.
„După ce ani de zile statul român a înregistrat derapaje grave, din ce în ce mai grave, credeți că se pot pune limbile ceasului 12,00 dintr-o dată? Eu cred că astea sunt semnale foarte clare care vor fi interpretate de ambasade, observatori străini, de Comisia Europeană, că lucrurile nu sunt în ordine. Când vine un astfel de raport așa de riguros, foarte cuprinzător… să știți că și cei de la Bruxelles vor citi acest raport. Să știți că lucrurile așa cum le-a pornit ministrul, mie mai degrabă îmi inspiră încredere, că cel puțin pe zona de Justiție, funcționarea Justiției va reveni la ceea ce înseamnă normele statului de drept, adică respectul drepturilor și libertăților fundamentale. (…) Eu cred că domnul Toader a făcut un gest de mare curaj în raport cu toți predecesorii lui și un gest de curaj într-un context politic neprielnic intern și extern", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu îi va revoca din funcție pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a anchetării modului în care a fost elaborată Ordonanța 13, însă că le va evalua „atent” activitatea.
„Ceea ce considerăm oportun, în sprijinul exigențelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări a activității procurorilor DNA, DIICOT, PÎCCJ, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției, pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii să respecte limitele de competență, în acțiuni de natură să pună în pericol democrația. Această monitorizare se va exercita ca un mecanism care să dea eficiență prevederilor art 132, alineatului 1, de exercitare a ministrului Justiției asupra procurorilor (…). În acest context, am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a spus Tudorel Toader.
Pe aceeași temă: