13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportDaniel Horodniceanu, avizat pozitiv de CSM pentru șefia DIICOT. Procurorul ieșean, acuzat...

Daniel Horodniceanu, avizat pozitiv de CSM pentru șefia DIICOT. Procurorul ieșean, acuzat de autoplagiat și că s-ar fi întâlnit cu primarul Nichita

UPDATE: Daniel Horodniceanu a declarat, la ieșirea de la audiere, că nu s-a întâlnit vreodată cu primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, și că nu înțelege de ce i s-a pus această întrebare la audierea de către CSM.

Citește și: Horodniceanu neagă că s-ar fi întâlnit vreodată cu primarul Gheorghe Nichita

——-

Procurorul Daniel Constantin Horodniceanu a fost audiat, luni, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru șefia DIICOT, în locul Alinei Bica, care se află în arest la domiciliu în dosarul despăgubirilor de la ANRP. El a fost avizat pozitiv cu majoritate de voturi.

El a fost avizat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu cinci voturi “pentru” şi două “împotrivă”.

Oana Hăineală, membră CSM, l-a întrebat pe Horodniceanu despre ”o situație ipotetică” în care un procuror DIICOT de la unul din serviciile locale se afla la masa cu un primar si un politician local discutand despre un dosar penal. Ca ipoteză de lucru, putem înțelege că Horodniceanu s-ar fi întâlnit cu primarul din Iași, Gheorghe Nichita, ca să discute despre dosarul clanului Cordunenilor.

Horodniceanu a răspuns că încearcă să confirme informația: ”Încerc sa aflu daca acestia aveau o relatie inainte de preluarea functiei, daca voi constata ca activitatea procurorului este prejudiciata, voi solicita procurorului general sa ia masurile necesare”.

Întrebat de ce nu ar sesiza direct Inspecţia Judiciară, Horodniceanu a spus că procurorul şef al DIICOT este subordonat direct procurorului general, acesta fiind motivul pentru care acesta ar fi primul sesizat, şi nu IJ.

Totodată, Oana Hăineală a sesizat un posibil autoplagiat în proiectul lui de management DIICOT. Costantin Horodniceanu a susținut că a inclus in lucrare un pasaj mai vechi dintr-o lucrare din 2009, însă că nu s-a citat.

Horodniceanu a fost propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și audierile au loc în prezența ministrului.  Procurorul a obținut nota 8 la examenul de formator pentru cursul de etică și deontologie profesională, de la Institutul Național al Magistraturii. Această notă i-a atras calificativul “bine”, ceea ce  ridică întrebări cu privire la calitatea lui Horodniceanu de a-i învăța pe viitorii procurori despre etică și deontologie. 

Horodniceanu este procurorul-șef DIICOT Iași.

Horodniceanu are nevoie de un aviz consultativ de la CSM pentru ca propunerea sa de către ministrul Justiției să ajungă la președintele României, Klaus Iohannis, care numeste șeful DIICOT. 

Știre în curs de actualizare

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă