O nouă ședință a plenului Senatului, desfășurat atât fizic, cât și online, este anunțată pentru ziua de marți, fără ca ordinea de zi să fi fost făcută publică. Totuși, pe aceasta este de așteptat să figureze aceleași proiecte de săptămâna trecută, dar și alte proiecte aflate în procedură de urgență sau care se aproprie de expirarea termenului de promulgare tacită.
PNL încearcă să blocheze activitatea Senatului, unde PSD are majoritate atât în Biroul Permanent, cât și în Plen. Liberalii se tem că odată întrunit Plenul va vota înlocuirea lui Ion Ganea, un pesedist care nu s-a mai prezentat la ședințele Biroului Permanent. Dacă Ganea va fi înlocuit, PSD ar avea majoritate în conducerea Camerei superioare și ar putea impune ordinea de zi, data ședințelor de plen și modul de desfășurare a acestora. Situația nu se va schimba nici săptămâna aceasta. „Decizia politica la PNL este să nu participăm la BP săptămâna viitoare”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu pentru România liberă.
Săptămâna trecută, când a blocat ședința neprezentându-se în plen, PNL s-a temut că se va vota legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor și astfel alegerile ar fi fost amânate. De asemenea, și modificarea ordonanțelor de urgență ale Guvernului ar fi fost o problemă pentru că PSD ar fi putut lua astfel de decizii. Același lucru s-a întâmplat și la Camera Deputaților, unde PSD a decis prin vot că închiderea piețelor, deși prevăzută în OUG, nu se va putea face. De fapt, miza PNL este să împiedice legea privind stabilirea datei alegerilor să intre în vigoare chiar și pentru o zi. Totuși, liberalii și președintele ar putea să tărăgăneze procesul, împingând până la limită promulgarea și publicarea în Monitorul Oficial.
Camera Deputaților are însă o altă problemă. Mai multe proiecte de lege aflate pe ordinea de zi nu au atașate raportul de la comisiile de specialitate. Acest lucru s-a întâmplat pentru că ori ședințele nu au avut loc, ori au fost convocate intempestiv și deputații nu au avut timp să ia la cunoștință și să fie prezenți la respectivele comisii. Un caz aparte a fost Comisia de cultură, condusă de liberalul Gigel Știrbu, pe care PSD și USR l-au acuzat că nu a convocat-o timp de câteva luni. În lipsa rapoartelor de la comisii, Plenul nu poate adopta sau respinge legi. În plus, Parlamentul a adoptat și o practică mai nouă – să aibă ședințe de plen și ședințe în comisii în același timp. Aceasta în condițiile în care aleșii sunt obligați să participe la ambele, deși teoretic este imposibil.
Printre propunerile care își așteaptă rapoartele de la comisii pentru a putea fi adoptate se află mai multe legi din domeniul medical – privind prevenirea, diagnosticare și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale, privind protecția persoanelor cu boli și afecțiuni alergice și privind protecția persoanelor cu boala celiacă.
Un proiect de Lege privind efectuarea de teste gratuite împotriva COVID-19, inițiat de un deputat independent, care a fost adoptat tacit de Senat se află și el pe ordinea de zi a Camerei, dar fără raport. Legea privind acordarea indemnizaţiei de scurtă durată, inițiată de PSD, va trebui de asemenea supusă votului, dar nu are încă documentația de la comsii.
Mandatul actualului Parlament încetează în 21 decembrie 2020, aceasta fiind data până la care aleșii mai pot aproba legi organice.