2.4 C
București
duminică, 15 decembrie 2024
AcasăPoliticăÎnchisoare pentru patronii care nu plătesc taxe și impozite

Închisoare pentru patronii care nu plătesc taxe și impozite

O altă măsură luată de Guvern pentru a colecta taxe și impozite este ca patronii care nu le plătesc angajaților taxele la stat sau mai rău îi plătesc la negru să facă până la 5 ani de închisoare. Măsura se va aplica de luna viitoare.

Pe lângă cadoul oferit de Executiv ca de luna viitoare angajații să primească 200 de lei la salariu, bani neimpozitați, vine și o pedeapsă cu amenzi usturătoare sau chiar cu închisoare între 1 și 5 ani de închisoare pentru angajatorii rău-platnici.

Legea a fost publicată în monitorul oficial la 1 martie, însă ANAF anunță că va trimite sesizări penale începând cu data de 26 iunie către firmele care au reținut dar nu au virat contribuții și impozite, precum cele la pensie și sănătate.

Potrivit datelor oficiale, peste 290 de mii de firme se află în această situație. Legea prevede că neplata contribuțiilor și impozitelor, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență, se reincriminează ca faptă penală. Iar cei care încalcă legea riscă închisoare de la 1 an la 5 ani. Cum se poate verifica din timp dacă angajatorul a plătit taxele? Pe site-ul ANAF la contul personal se poate cere formularul D112 și acolo se verifică în timp real dacă au fost plătite sau nu dările către stat. Totodată, salariaţii pot verifica dacă angajatorul lor este un mare datornic, accesând site-ul ANAF, categoria Restanţe.

750.000 de angajați nu plătesc taxe

Șeful statului a promulgat legea prin care angajaţii din agricultură şi din industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit şi nici contribuţia la sănătate. Iar dacă doresc, nu vor mai da niciun leu la Pilonul II de pensii. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România există aproximativ 300 de mii de oameni care lucrează în agricultură şi în industria alimentară.

La aceștia se adaugă alți 450.000 din domeniul IT, cercetare și construcții. În sectorul IT&C lucrează 208.000 de salariaţi, însă numai jumătate dintre aceştia beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 10%.Din fericire pentru ei nu plătesc taxe și impozite, însă în aceeași măsură sunt expuși riscului de a nu avea pensii. Cel puțin la pilonul II nu sunt încadrați, așa că dacă acum acești angajați se bucură acum de beneficii, vor putea suporta consecințele mai târziu.

România este în topul țărilor cu taxe și impozite mari pentru angajați. Potrivit unui studiu KPMG privind salariul minim și procedurile specifice de înregistrare necesare în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și în Elveția relevă faptul că România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (40,85%*) din cele 26 de țări analizate, semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte țări din Europa Centrală și de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) și 33,5% (Ungaria).

Cel mai bun exemplu este la un salariu brut minim de 2.550 de lei, angajatorul primește 1.524 de lei, iar dările la stat sunt de 1.083 lei, iar din acestea sunt CAS de 25%, adică suma de 638 de lei, CASS de 10%, adică suma de 255 de lei, deduceri personale de 330 și 133 de lei impozit pe venit, plus 57 de lei, care reprezintă cintribuție asiguratorie pentru muncă.

Rămâne de văzut în ce măsură va reuși ANAF să stopeze angajările la negru sau să determine patronii să fie la zi cu plățile având în vedere dificultățile cu care tot mai multe companii se confruntă din cauza scumpirilor în toate domeniile. Măsura este văzută cu ochi buni de alți angajatori care plătesc dările la zi, dar Guvernul trebuie să vină întâi cu soluții pe masă ca apoi să impună și sancțiuni. E greu de crezut că vom vedea patroni încătușați unul câte unul din cauză că nu a plătit dările la timp la stat.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă