Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Decizii ale Comisiei juridice din Camera Deputaților

Închisoare part-time pentru condamnați

Persoanele condamnate, inclusiv pentru corupţie, cu pedepse de până la cinci ani de închisoare vor putea beneficia de executa pedeapsa la domiciliu sau în zilele de week-end într-un centru special înfiinţat, potrivit unor amendamente PSD.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2018 - 11:51

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a comasat trei propuneri legislative, iniţiate de PNL şi UDMR, adăugând mai multe amendamente ale PSD. Deputaţii PNL au criticat amendamentele PSD, menţionând că acestea schimbă fundamental propunerea făcută de ei.

Conform amendamentelor depuse de PSD şi aprobate de comisie, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar. Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei va dispune aceste măsuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la cinci ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare, conform textului adoptat, la propunerea PSD.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executare la domiciliu a pedepsei, executare fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat.

 

Indulgență pentru ”scriitori”

 

Măsurile nu se aplică pentru condamnările pentru săvârşirea de către condamnat a unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei. Din proiectul iniţial a fost eliminată prevederea că măsurile alternative nu se pot aplica pentru condamnările pentru infracţiuni de serviciu, de corupţie sau cele conexe infracţiunilor de corupţie cât şi persoanelor aflate în stare de recidivă. Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate la domiciliu se face prin brăţară electronică.

Conform amendamentelor propuse de UDMR, se va reveni la reducerea pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare. Astfel, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate, prevede textul adoptat. Măsura a fost anulată în 2016 de Guvernul Cioloș, după ce s-a constatat că mai multe persoane cunoscute, printre care George Copos sau Gigi Becali,  au obținut reduceri semnificative de pedeapse în baza unor lucrări pe care au susținut că le-au scris în închisoare. DNA a declanșat o anchetă pe această temă.

Raportul Comisiei juridice va fi trimis Camerei Deputaților, care este for decizional.

 

Conflictul de interese, prescris după trei ani

 

Comisia juridică din Camera Deputaților a votat o propunere a deputatului PSD  Cătălin Rădulescu în care se prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani. Stelian Ion (USR) a propus ca termenul să fie de șase ani, echivalentul unui mandat și jumătate, însă propunerea a fost respinsă.

Inițiatorii propun introducerea unui termen de prescripție a faptelor ce determina existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că ”și în materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituție juridică, mai precis prescripția răspunderii penale”. ”De asemenea, nu este nici moral și nici legal că aceste fapte să fie imprescriptibile” susține Rădulescu în expunerea de motive.

 

Comentarii

loading...