0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăPoliticăFraudă electorală sau eroare umană?

Fraudă electorală sau eroare umană?

USR PLUS a depus mai multe plângeri la BEC solicitând corelarea datelor de pe buletinele de vot cu cele introduse în aplicația Autorității Electorale Permanente (AEP), după cum a declarat pentru România liberă, deputatul Claudiu Năsui.

Și președintele PNL București și ministru al muncii, Violeta Alexandru, a remarcat că sunt inadvertențe în procesele verbale încheiate după alegerile locale de duminică în secții de votare din sectoarele 1 și 5. ,,Vom trage o concluzie și vom lua o decizie cu privire la solicitarea de renumărare a voturilor în mai multe sectoare din București,” a scris Alexandru pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a anunțat și el că liberalii au depus cereri la birourile electorale pentru renumărarea voturilor pentru CJ Vaslui și Primăria Focșani.

Diferențe între procesele verbale și datele din sistem

Liderii USR PLUS au invocat situația mai multor secții în care cifrele diferă foarte mult între procesele verbale și cele înregistrate pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).

Semnalul de alarmă a fost tras după ce în mai multe secții, USR PLUS a fost înregistrat ca având zero voturi pe site-ul AEP. Datele sunt introduse în sistem din secțiile de votare, iar numărul voturilor din procesele verbale trebuie să coincidă cu cele introduse în sistem.

Evident, un factor de eroare umană poate să existe, însă tocmai pentru a împiedica acest lucru legislația electorală prevede existența unor anumite ,,chei de control”.

Ce sunt cheile de control?

Cheile de control sunt de fapt niște sume. Ele sunt calculate de membrii secțiilor de votare și sunt diferite pentru fiecare secție, iar la finalizarea raportării ele trebuie să coincidă perfect. Altfel, sistemul nu permite închiderea procesului.

Exemple:

NUMĂRUL BULETINELOR DE VOT VALIDE + NUMĂRUL BULETINELOR DE VOT ANULATE = X 

VOTURI PARTID A + PARTID B + PARTID C + PARTID D etc = NUMĂRUL BULETINELOR DE VOT VALIDE

Pentru că suma voturilor între partide trebuie ca în final să coincidă perfect cu numărul de buletine valide, singura variantă este permutarea unui număr de voturi de la un partid la altul astfel încât ,,cheia” să se verifice, iar suma buletinelor de vot valide să rămână cea corectă.

,,În cazul semnalării unei erori, președintele secției de votare trebuie să reverifice datele, urmând ca apoi acestea să fie reintroduse în sistem. Procesele-verbale din aplicație nu vor putea fi închise cu erori”, se arată în Ghidul operatorului de calculator redactat de STS.

Înregistrarea audio-video funcționează tot timpul

Potrivit legislației în vigoare, procesul electoral poate fi verificat și prin înregistrările audio-video.

Înregistrarea audio-video trebuie să funcționeze pe timpul verificării în aplicația de verificare a dreptului de vot a corelațiilor în procesul-verbal, cu excepția cazului în care pe parcursul procesului de numărare al voturilor se primește o informare în meniul ,,mesaje”. În această situație, trebuie înștiințat președintele secției de votare. Pentru vizualizarea mesajului, procesul de înregistrare audio-video se va opri, dar înregistrarea se va porni imediat după, se arată în Ghidul operatorului.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă