1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăPoliticăFostul premier Cioloș cere ca România să reia ofensiva pentru Schengen, alături...

Fostul premier Cioloș cere ca România să reia ofensiva pentru Schengen, alături de Bulgaria

Fostul premier Cioloș cere ca România să reia ofensiva pentru Schengen, după ce au trecut alegerile regionale din Austria, care au influențat poziția, în chestiunea Schengen, a cancelarului Nehammer.

Cioloș consideră că eforturile României pentru Schengen ar fi mai eficiente dacă ar fi corelate cu cele ale Bulgariei.

„După alegerile care au loc azi (duminică, 29 ianuarie – n.n.) în landul Austria Inferioară, unul dintre motivele pentru care cancelarul Karl Nehammer a fost inflexibil total pe subiectul Schengen, mă aștept ca Guvernul României să aibă de mâine un plan ofensiv diplomatic clar pentru a repune subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen pe agenda UE.

Doar că, din informațiile publice pe care le avem, acest plan ori nu există, ori există, dar este ținut atât de secret încât nici cei care ar trebui să îl pună în practică nu îl cunosc.

Ce aștept de la Guvern pentru acest obiectiv național sunt următoarele: un plan de negocieri, o echipă de negocieri consolidată cu instituții, dar și persoane care au competențe pe aceste domenii și o presiune politică constantă pe Austria și Olanda pentru a se așeza la masa negocierilor.

Din acest plan ar trebui să facă parte și Bulgaria, care, deși urmează să organizeze alegeri, are un guvern în funcție cu un premier care a dovedit că poate negocia eficient chiar dacă este învestit cu puteri limitate. Din experiența ridicării vizelor canadiene pentru cetățenii români pe care am reușit-o în 2016, știu că o coordonare cu Bulgaria ajută, chiar dacă și atunci vecinii aveau alegeri și o agendă proprie”, a explicat Cioloș într-o postare pe internet.

O sesizare la Curtea de Justiție a UE ar dura mulți ani

Cioloș, care a fost și premier al României, și comisar european, ia în calcul și ideea unei sesizări a Curții de Justiție a UE.

„O sesizare a Austriei la CJUE pe care să o facă România poate pune presiune suplimentară, dar, din punctul meu de vedere, în cazul în care se recurge la asta, trebuie să fie doar o parte a planului de negociere, nu elementul central. Decizia în consiliu rămâne una politică, iar analiza și o eventuală rezoluție bună pentru noi de la CJUE pe o astfel de sesizare ar putea dura chiar câțiva ani”, subliniază Cioloș.

Oficialii români par să aștepte ca ofensiva pentru Schengen „să se rezolve de la sine”

„Însă deocamdată nu văd o coordonare eficientă a miniștrilor români pe acest subiect și nu înțeleg ce face statul român pentru unul dintre cele mai importante obiective de țară din ultimii ani. Sper doar că nu stăm și așteptăm să ne rezolve alții problema – sau să se rezolve de la sine, ca o consecință a unor discuții pe politica de azil și migrație, pentru că pierdem pe zi ce trece un moment bun și orice nou eșec va alimenta în societate neîncredere atât în politica românească, cât și în UE”, observă fostul premier al României.

Austria și Olanda au respins prin veto primirea României și Bulgariei în Schengen. Votul a avut loc în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Următoarea reuniune ordinară a Consiliului JAI este programată în martie 2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă