Foştii lideri PDL din Ardeal se bat între ei pentru un fotoliu de europarlamentar!

Că un mandat la Bruxelles ca deputat european este o ţintă financiară pentru mulţi politicieni din România nu mai e nicio surpriză.

Share

Ciprian Aron 0 comentarii

Actualizat: 25.09.2018 - 16:26

De aici şi bătălia acerbă pentru ocuparea unei poziţii eligibile la alegerile din mai 2019. Acest lucru se simte cel mai bine în PNL, acolo unde câţiva primari din Ardeal cu mai multe mandate la activ vor o binemeritată retragere. Şi unde altundeva decât în Parlamentul European.

Decizia lui Crin Antonescu de a candida pentru alegerile europarlamentare, preluând practic ştafeta de la soţia Adina Vălean, care s-a „învrednicit“ în ultimii ani chiar cu demnitatea de vicepreşedinte al forului deliberativ de la Bruxelles şi Strasbourg, coroborată cu revenirea în joc a lui Vasile Blaga dau peste cap calculele unor lideri PNL din Ar­deal. Cu atât mai mult cu cât se pare că, din cele 8-9 locuri considerate eligibile, 6 sunt bătute în cuie.

După cum urmează şi cum presa a mai anunţat deja, Crin Antonescu va deschide, cel mai probabil, lista pentru europarlamentare a PNL, secondat de Ludovic Orban şi de Vasile Blaga. Cristian Buşoi, un apropiat al locatarului de la Cotroceni, Siegfried Mureşan, descoperirea Elenei Udrea pentru alegerile europene din 2014, şi Dan Motreanu, fost secretar general al PNL şi ministru în vremurile Guvernului liberal Tăriceanu, sunt nume ce par a fi bătute în cuie. Aşa că se anunţă o luptă cu „pistoalele pe masă“ între alţi patru reprezentanţi PNL, trei dintre ei proveniţi din vechiul PDL. Sunt liderii organizaţiilor judeţene Alba, Arad şi Cluj: primarii Mircea Hava, Gheor­ghe Falcă şi actualul europarlamentar Daniel Buda. Lor li se adaugă purtătorul de cuvânt Ionel Dancă.

Se poate spune că e vorba de trei dintre cele mai importante organizaţii PNL din ţară, cu cele mai bune scoruri electorale. Beneficiind şi de sprijinul public al primarului din Oradea, Ilie Bolojan, Mircea Hava pare să prindă un fotoliu de europarlamentar. Mai mult, Hava a fost unul dintre apropiaţii lui Blaga în perioada PDL, edilul din Alba Iulia fiind parte a echipei „Buldogului“ când acesta i-a contracandidat, pe rând, la şefia partidului pe Emil Boc, apoi pe Elena Udrea. De altfel, cei din organizaţia Alba sunt convinşi că vor avea loc eligibil la alegerile de anul viitor. „Întâlnire la Bucureşti... în Modrogan... cu preşedintele PNL, Ludovic Orban... Pregătim alegerile europarlamentare... Filiala Alba ca de obicei... cea mai bună la evaluare din ţară“ a fost mesajul cel mai recent postat pe o reţea de socializare de secretarul general al PNL Alba, Marius Haţegan, după întâlnirea liderilor de acolo cu Orban. De altfel, Mircea Hava este cel mai vechi primar de mare municipiu din ţară, aflat la al şaselea mandat consecutiv.

Un sprijin important ar putea veni şi pentru edilul Aradului, Gheorghe Falcă. Acesta pare să fie susţinut, la rându-i, de Ilie Bolojan, dar şi de cei din organizaţia Alba. Mai mult, lui Falcă îi este recunoscută loialitatea faţă de partid din urmă cu patru ani, la alegerile prezidenţiale. Considerat pe atunci un apropiat al lui Traian Băsescu, primarul din Arad a refuzat să-l urmeze pe fostul preşedinte şi să o susţină pe Elena Udrea la preşedinţie, aşa cum au făcut o parte din greii PDL, inclusiv actualul primar al Clujului, Emil Boc. Astfel, se preconizează că Gheorghe Falcă va fi preferat, în condiţiile în care va candida pentru Parlamentul European, pentru, cel mai probabil, ultimul loc eligibil pe lista PNL. Cel care poate rata biletul câştigător pentru Bruxelles este tocmai europarlamentarul Daniel Buda. Dacă actualul deputat european şi lider al PNL Cluj va fi sărit de mai-marii partidului de pe poziţiile considerate eligibile, se ­presupune că influenţa lui Emil Boc în partid scade tot mai mult.

Erată: Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, susține că nu intenționează să candideze la alegerile europarlamentare.

Ciprian Aron

Comentarii