2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăFilmul audierii lui Mugur Isărescu în Senat

Filmul audierii lui Mugur Isărescu în Senat

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a fost audiat ieri, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, în comisiile economică şi buget ale Senatului pentru a discuta despre indicele ROBOR și despre inflație. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, prezent la audiere, deși nu este membru al comisiilor, a deschis ședința, afirmând că ipoteza manipulării ROBOR nu poate fi exclusă din start.

În schimb, senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, a preferat o cheie ironică. ”Astăzi nu vom discuta nici despre bonusul pe are vi l-aţi dat de pensionare, nici despre conflictul de interese. Astăzi discutăm despre ROBOR, inflaţie şi despre raportul pe care l-aţi făcut”, a spus parlamentarul ALDE Daniel Zamfir. Drept răspuns, guvernatorul BNR a afirmat: ” În conformitate cu legea noastră, am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administraţie, pentru că am observat că în opinia publică există o confuzie: BNR este condusă de o singură persoană. Acesta este motivul pentru care suntem toţi aici, nu ca să impresionăm”.

Expunerea lui Isărescu a fost întreruptă, de câteva ori, de Daniel Zamfir, care i-a atras atenția că a fost invitat pentru audieri. „Aici noi punem întrebările şi dvs răspundeţi. Noi facem regulile. Dvs sunteţi responsabil de politică monetară. Am o rugăminte, nu este conferinţa de presă, este o audiere”, a spus senatorul ALDE. „Mă lăsaţi să vorbesc?”, a întrebat Isărescu. „Vă las. A fost un lung şir de declaraţii contradictorii ale dvs despre ROBOR. Când aţi spus adevărul?”, l-a întrbeat senatorul ALDE pe guvernatorul BNR. „În ambele cazuri”, a răspuns, imperturbabil Isărescu.

 

Ce spune Isărescu despre ROBOR

Daniel Zamfir l-a întrebat pe Isărescu dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci, iar Isărescu a negat.  Isărescu a afirmat că există o înţelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBOR-ul nu poate fi manipulat. „Nu se poate să se stabilească o dobândă pe piaţa interbancară decât între bănci, pentru că ele participă la această finanţare. Deci ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Singura întrebare este următoarea: există riscul ca ROBOR, ca dobândă, să fie de tip cartelar? Şi vă spunem – Nu! Acesta este răspunsul. Cu alte cuvinte, la întrebarea – a fost manipulat ROBOR? Categoric nu!”, a mai spus Isărescu. ”ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% şi 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% faţă de aceasta”, a subliniat Guvernatorul BNR. „Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (…) se opreşte orice tendinţă de cartelizare şi se absoarbe tendinţa de lichiditate în exces”, a adăugat Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a declarat că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. „Nu am ţinut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară – n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu senatorului ALDE Daniel Zamfir. În plus, Guvernatorul BNR a susţinut că a declarat că va creşte ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite ştiind că va creşte indicele ROBOR. „A, spun un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu.

 

Dispută pe bonusurile BNR

De altfel, polemica dintre Isărescu și Zamfir a continuat pe tot parcursul audierilor. Guvernatorul BNR a spus că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. „A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului.  Ori acestea sunt absolut normale. Intervine şi Banca Naţională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR la trei luni este mai mic decât cel afişat de BNR, dar s-a uitat la tranzacţiile pe termen scurt şi atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanţelor făcea plăţi. „Când a ieşit Zamfir în public, 81% din operaţiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. – n.red.)”, a remarcat Isărescu.

Daniel Zamfir i-a reproșat lui Isărescu, în timpul audierii, că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri. ”Ar fi putut folosi BNR surplus de bani ca să atingă obiectul ţinta de inflaţie. Că profitul a fost folosit ca să vă daţi bonusuri. Dacă aţi ratat ţinta de inflaţie, nu era bine să folosiţi profitul ca să vă menţineţi ţinta de inflaţie?” i-a spus Daniel Zamfir lui Mugur Isărescu. În replică, guvernatorul BNR, a declarat, că 80% din profitul Băncii Naţionale ajunge la stat, fiind singura bancă centrală care are un asemenea impozit. El a mai spus că, în momentul în care au existat pierderi, „statul român nu a dat un cent”.

 

Cadoul lui Zamfir pentru Isărescu

Daniel Zamfir, senator ALDE şi preşedinte al Comisiei economice, i-a dăruit două cărţi, împachetate în hârtie şi cu fundiţă, la finalul audierii, guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. El a precizat ulterior că volumele oferite sunt ”România sub teroare bancară” şi ”La pescuit de fraieri”.

Guvernatorul a mai fost invitat de două ori, până în prezent, în Comisia economică din Senat, dar a refuzat de fiecare dată.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă