12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăPoliticăEXCLUSIV RL. Americanii trimit o întreagă armată în estul Europei

EXCLUSIV RL. Americanii trimit o întreagă armată în estul Europei

Forțele Terestre ale SUA (US Army) vor demara această procedură pentru a realiza o nouă rotație a efectivelor militare care participă, în Europa, la Operațiunea „Atlantic Resolve”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, acum câteva zile, de US Army, noile trupe vor ajunge efectiv pe Flancul Estic al NATO la mijlocul lunii octombrie 2019.

Militarii care se pregătesc pentru această misiune fac parte din Brigada a 2-a Blindată și din Brigada a 3-a Aviație de Luptă – ambele din cadrul Forțelor Terestre americane.

„Unitățile de blindate au baza la Fort Worth, Texas, iar unitățile de aviație au baza la Fort Stewart, Georgia. Aceasta va fi a cincea rotație a efectivelor din cadrul Atlantic Resolve. Militarii participanți se vor deplasa în diferite locații din Europa unde vor participa la antrenamente multinaționale și la activități de cooperare în domeniul securității împreună cu aliații și cu partenerii”, precizează comunicatul US Army.

Operațiunea “Atlantic Resolve” a fost inițiată de SUA, în aprilie 2014, drept răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a culminat cu ocuparea peninsulei Crimeea. Deși este ilegală, această ocupație militară continuă și în prezent.

Rotațiile de trupe americane în cadrul „Atlantic Resolve” sunt coordonate de un comandament regional cu sediul la Poznan (Polonia). Militarii participanți la o asemenea rotație rămân în Europa timp de nouă luni, în șapte țări de pe Flancul Estic al NATO: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia și România.

Drept urmare, în anul 2019, Brigada a 2-a Blindată a SUA trimite în Europa peste 3500 de militari, însoțiți de 85 de tancuri Abrams, 135 de transportoare Bradley și 15 tunuri autopropulsate Paladin.

La rândul ei, brigada de aviație va trimite 1700 de oameni, însoțiți de 50 de elicoptere multirol Black Hawk, 10 elicoptere de transport Chinook, 20 de elicoptere de atac Apache și 2000 de vehicule de sprijin. Deși poartă indicative de aviație, acești militari sunt pregătiți și pentru acțiuni terestre, inclusiv pentru misiuni de transport și pentru escortarea de convoaie.

 

“Aliații pot fi siguri de angajamentul permanent al Statelor Unite”

„Aceste trupe vin să susțină eforturile SUA de a descuraja orice agresiune. Aliații noștri pot fi siguri de angajamentul permanent al Statelor Unite pentru a asigura securitatea în Europa”, a declarat generalul – maior american Paul Calvert, comandantul diviziei care va ajunge pe Flancul Estic.

Pe teritoriul României, Statele Unite nu au, în mod permanent, o bază a Forțelor Terestre sau a Forțelor Aeriene. Există în schimb unitatea de la Deveselu (județul Olt), care are statutul unei baze navale a SUA, întrucât ea găzduiește elemente ale scutului antirachetă, care este coordonat de Forțele Navale americane. Dar după convorbirile purtate, la Casa Albă, între președinții Trump și Iohannis, este posibil ca prezența militară permanentă a SUA în România să fie suplimentată. Președintele Iohannis a declarat, marți seară, după încheierea convorbirilor cu liderul de la Casa Albă, că în următoarea perioadă se vor căuta locații din România în care ar putea fi trimise noi detașamente americane: “Am arătat disponibiltatea României de a găzdui contingente mai mari americane şi preşedintele Trump a fost foarte deschis, iar cu secretarul Apărării a rămas că vom continua discuţia foarte aplicată şi mult mai tehnică pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza aşa ceva fiindcă nu avem nevoie doar aşa generic de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulţi militari, de exemplu în Brigada multinaţională, în comandamentul regional pe care dorim să-l facem, în poliţia aeriană”.

Pe de altă parte, președintele Trump i-a precizat lui Iohannis, la întâlnirea de marți de la Washington, că 2 la sută din PIB pentru Apărare, cât alocă România, este totuși “puțin”. După cum se știe, procentul de 2 la sută fusese aprobat de factorul politic din România chiar la cererea SUA, cerere adresată către toate statele membre NATO. În ciuda solicitării formulate de liderul de la Casa Albă, majoritatea statelor NATO alocă pentru Apărare mai puțin de două procente din PIB.

“Noi, ca ţară NATO, împreună cu Polonia, asigurăm practic un echilibru pe flancul estic al Alianţei, suntem în orice moment pregătiţi să apărăm partea aceasta a NATO. România este principalu furnizor de securitate şi de stabilitate în această zonă, între Marea Neagră şi Balcanii de Vest”

Mihai Fifor, fost ministru al Apărării

“Preşedintele Trump este de părere că 2% pentru Apărare este puţin şi va trebui să avem în NATO o discuţie despre această cotă, dar ea nu este o temă specifică bilaterală, pentru că noi suntem la 2%, ne ţinem ce am promis şi acest lucru a fost remarcat pozitiv”

Klaus Iohannis, președintele României

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Campanie derulată de INSP. „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) lansează o campanie națională intitulată „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”, ce se...

Elevii performanți vor putea finaliza doi ani de studii într-unul singur. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Elevii din învățământul preuniversitar care demonstrează rezultate academice excepționale vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar, potrivit unui ordin publicat...

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...
Ultima oră
Pe aceeași temă