Augustin Lazăr (Foto: Arhivă)

Europarlamentar PSD: Când Giuliani decapita mafia, Lazăr servea ca procuror în regimul Ceauşescu

Un europarlamentar PSD susține că, în timp ce Rudolph Giuliani, autorul scrisorii către Klaus Iohannis pe tema protocoalelor secrete SRI – Parchet, decapita mafia din New York, actualul procuror general al României, Augustin Lazăr, servea ca „procuror al regimului Ceaușescu".

Share

Mihai Diac 0 comentarii

27.08.2018 - 16:30

„În calitate de membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European, am învăţat că în Europa, drepturile fundamentale sunt esenţiale în justiţie, că fără ele aceasta nu există, că în momentul în care ele sunt anulate prin protocoale secrete, vorbim de orice dar nu de stat de drept!”, menţionează europarlamentarul PSD Emilian Pavel, potrivit unui comunicat de presă preluat de Mediafax.

Potrivit lui Emilian Pavel, reacţia opoziţiei după scrisoarea lui Giuliani nu vizează problema de fond expusă în scrisoarea despre protocoalele secrete, ci reprezintă atacuri la persoană.

„Am citit şi eu în această dimineaţă scrisoarea adresata de către Rudolph Giuliani preşedintelui Iohanis prin care dezaprobă ferm protocoalele secrete semnate între sistemul de justiţie şi serviciile secrete din ţara noastră. Şi am citit şi câteva reacţii autohtone legate nu de conţinut ci de persoană! Printre ele, remarc de departe ieşirea absolut diplomatică şi pro atlantică a preşedintelui USR, care spunea, citez, că preşedintele Iohanis poate aştepta acum şi o scrisoare din partea frizerului lui Donald Trump – Rudolph Giuliani fiind în prezent şeful echipei de avocaţi a preşedintelui american. Este în regulă. Opoziţia română s-a remarcat în ultimii ani prin argumentele ad hominem (la persoană) şi prin lipsa totală a unor argumente de fond în ieşirile sale împotriva majorităţii parlamentare alese, PSD-ALDE. Foarte bine. Dacă li se pare că funcţionează şi că este drept, n-au de cât, îi priveşte”, potrivit sursei citate.

Europarlamentarul PSD atrage atenţia că în timp ce Rudolph Giuliani era procuror federal în SUA, Augustin Lazăr şi Monica Macovei era procurori ai „regimului Ceauşescu”.

„Însă dacă vorbim despre persoane, atunci să o facem! Rudolph (Rudy) Giuliani este un lider vechi al partidului Republican din Statele Unite. Nu ştiu dacă are veleităţi de frizer - vecinătate în care îl aşază preşedintele USR, dar ştiu că a fost ales de două ori primar al oraşului New York şi că a activat vreme de aproape opt ani ca şi procuror federal. Cam în aceeaşi perioadă, domnul Lazăr – de grija căruia se cutremură acum ţara, servea, la fel ca şi doamna Monica Macovei, în calitate de procuror al regimului Ceauşescu! Prea multe despre ce făceau aceşti doi procurori comunişti nu ştim – dar vedem în aceşti ani ce au învăţat, prin dispreţul total pe care îl arată în vorbă şi faptă drepturilor cetăţeneşti fundamentale. O altă doamnă, doamna Prună – fostă ministru în cabinetul Cioloş, le numea deunăzi un lux! În acelaşi timp, Rudolph Giuliani decapita Mafia din New York. Nume despre care restul planetei auzea din filme, precum familia Gambino sau Paul Castellano, puneau recompense de sute de mii de dolari pe capul său.
Pe scurt, este unul dintre cei mai de succes politicieni americani şi este unul dintre cei mai de succes procurori americani – un om care a luptat şi împotriva corupţiei şi a cirmei organizate. Desigur, în limbaj USR, toate aceste nimicuri îl califică pentru postul de frizer...”,mai susţine Emilian Pavel.

Europarlamentarul PSD precizează că actul de justiţie nu poate fi „viciat” prin „intervenţii secrete, presiuni” şi că asemenea „metehne" trebuie să dispară din România.

„Pentru mine, dincolo de persoana lui Rudolph Giuliani, mesajul transmis preşedintelui Iohanis contează din perspectivă faptului că autorul este un procuror vechi şi un procuror extrem de eficace. Un procuror!
Din această perspectivă, ceea ce spune acesta mă interesează, scuzaţi-mă, un pic mai mult decât ce ar putea spune orice procuror comunist care pretinde acum că apără, de fapt, drepturile românilor, în timp ce le calcă în picioare în modul cel mai stalinist, în fiecare zi (...) Ceea ce unii procurori comunişti (încă) nu ne spun despre Europa, şi despre restul lumii civilizate, este că actul de justiţie nu poate fi viciat, nu poate suferi intervenţii secrete, presiuni, nu se poate realiza dacă drepturile ORICĂREI persoane nu sunt pe deplin respectate. Aceste metehne trebuie să dispară din România împreună cu înlăturarea din sistem a tuturor celor care perpetuează astfel de abordări! Iar dacă este nevoie ca frizerul lui Donald Trump să vină să ne spună şi el asta, eu cred că ar trebui să aplecăm urechea. Nu de alta, dar ca persoană, are şi el dreptul să vorbească. Chiar şi în România lui Lazăr, Kovesi sau Macovei”, a conchis Emilian Pavel.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunile asupra judecătorilor.

Vă prezentăm integral scrisoarea obţinută de MEDIAFAX şi care a fost transmisă preşedintelui Klaus Iohannis de către avocatul lui Donald Trump:

“Prejudiciul adus statului de drept, sub pretextul aplicării legii”

Dragă domnule preşedinte Iohannis

Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere.
Înainte de alegerea mea în funcţia de primar al New York-ului, am servit ca oficial de rang înalt în Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, deţinând şefia reputatului birou de procurori din New York. De-a lungul mai multor ani, ca procuror, am investigat şi urmărit personal, sau am condus acuzarea unui număr mare de cazuri de corupţie publică, ceea ce a dus la condamnarea a numeroşi demnitari.

“Protocoalele secrete şi excesele DNA: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor”

După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu repectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte.

În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

 
 
Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI.

„O amnistie ar trebui dată celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor”

Recunosc şi înţeleg importanţa luptei împotriva corupţiei. În acest sens, încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.

“Protocoalele să fie verificate de o comisie de judecători internaţionali”

De asemenea, îndemn Guvernul României să înfiinţeze o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor din întreaga ţară.
Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese.

“Guvernul trebuie să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI”

Guvernul României trebuie, de asemenea, să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI. În consecinţă, există nevoia de a identifica sutele de dosare ale DNA despre judecători, aşa cum a descris recent un adjunct al DNA, pentru a determina numele judecătorilor, acuzaţiile şi originea acestor acuzaţii împotriva judecătorilor, precum şi cronologia şi durata acestor dosare.
În sfârşit, secţii de responsabilitate profesională ar trebui stabililte pentru Parchetul General, DNA, SRI şi orice alte instituţii recomandate de comisia independentă, pentru a stabili standarde potrivite de comportament şi răspundere, ca şi investigarea plângerilor împotriva acestor instituţii.

“Un angajament în respectarea legii va îmbunătăţi perspectivele investitorilor în România”

România trebuie să clarifice faptul că rămâne angajată în asigurarea proceselor corecte, transparente, şi a respectării legii. Acest lucru va impune corectarea multelor abuzuri ale DNA şi SRI şi ar trebui să includă amnistie pentru acuzaţiile şi condamnările suspecte. Un astfel de angajament în respectarea legii va îmbunătăţi, de asemenea, apetitul investitorilor pentru a contribui la viitorul României.
Cu respect,
Rudolph W. Giuliani, Esq.”

O scrisoare similară a fost transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi premierului Viorica Dăncilă.

Rudolf Giuliani a fost primar al oraşului New York în perioada 1994-2001, în mandatul său având loc atentatele din America. Înainte de a fi primar în New York, Giuliani, a fost un strălucit procuror federal şi avocat anti-mafia, la mijlocul anilor '80. Giuliani s-a aflat printre cei care au contribuit la condamnarea a opt dintre cei mai importanţi mafioţi ai vremii, printre care Anthony "Fat Tony" Salerno, Anthony "Tony Ducks" Corallo sau Carmine "The Snake" Persico, capii puternicelor familii Genovese, Lucchese şi Colombo.

El a dezvăluit, la un moment dat, că mafia a pus o recompensă de 800.000 de dolari pe capul său. În al doilea mandat de primar, mafia a oferit o nouă recompensă pentru asasinarea lui Giuliani, în valoare de 400.000 de dolari. În ziua atentatelor din 2001, cel supranumit "Rudy", a devenit un idol graţie capacităţii sale de reacţie. Acţiunile sale i-au adus titlul de personalitatea anului, decernat de revista Time. Giuliani a candidat fără succes la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, în 2008. Actualmente, Giuliani este şef al echipei de avocaţi ai lui Donald Trump.

Comentarii