12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăEuroalegerile, precampanie pentru prezidențiale

Euroalegerile, precampanie pentru prezidențiale

Protagoniștii mitingurilor electorale din ultimul weekend au fost Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Deși suntem în campanie pentru alegerile europarlamentare, niciunul dintre cei trei nu candidează pentru acest scrutin. Ei se pregătesc pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a lansat sâmbătă, la mitingul PSD de la Galaţi, un atac la adresa lui Klaus Iohannis şi a organizării summitului de la Sibiu, numindu-l pe preşedinte trădător şi slugă. ”Astăzi ţinem summitul PSD la Galaţi. Fiindcă suntem europeni în toată ţara. Suntem europeni acasă la noi, nu numai în cele şase cas furate de Iohannis la Sibiu”, a declarat el, în huiduielile mulţimii. ”Iubim Sibiul, dar îi urâm pe trădători”, a spus el, fiind aclamat de partcipanţii la miting. ”Iohannis, aşa cum a furat casele, a furat şi Ziua Europei”, a continuat el. Dragnea a mai afirmat că preşedintele Iohannis şi-a chemat stăpânii, că nu a fost băgat în seamă, concluzia sa fiind: ”Asta este soarta slugilor!”. Atât la mitingurile PSD, cât și în videoclipurile partidului, candidații PSD la euroalegeri sunt aproape inexistenți.

Liviu Dragnea a avut și  un mesaj despre protestatarii care au venit la acțiunile PSD. Fără a prezenta vreo dovadă, la mitingul PSD de sâmbătă, de la Galați, liderul social-democraților spunea că asupra protestatarilor din Galați au fost găsite „pietre și bâte”. Dragnea a afirmat că oriunde merge PSD în țară este „un grup de bătăuși” care umblă după reprezentanții partidului. „Iohannis și ai lui vor să conducă România cu bâte”. Ulterior, Liviu Dragnea a spus la Antena 3, că protestatarii care vin mereu la mitingurile PSD și îi huiduie pe liderii partidului sunt ”bătăuși cu ochii injectați de ură”, susținând că nu a stat lângă ei, dar a văzut ”când se vorbea în grupul #rezist de jointuri”. Dragnea a adăugat că în spatele lor se ascund Klaus Iohannis și PNL și că speră ca simpatizanții PSD să se abțină să discute cu aceștia.

 

Replica lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns sâmbătă, la Forumul Educaţiei de la Iaşi, atacului lansat de liderul PSD Liviu Dragnea, numindu-l pe acesta ”infractor şef”. Iohannis a comentat acuzațiile lui Dragnea potrivit cărora ar reprezenta ”interese străine”. ”Acestea – educaţia, autostrăzile, spitalele – nu sunt interesele PSD, dar sunt interesele românilor, interesele mele. Cred că formularea corectă ar fi fost: Iohannis reprezintă interese străine PSD, dar reprezintă interesele românilor”, a mai declarat şeful statului.  De asemenea, a susţinut că PSD-iştii ”spun prostii” despre summitul de la Sibiu. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că actualul guvern primeşte premiul pentru cel mai slab guvern post-decembrist şi a remarcat tendinţa anumitor decidenţi de a reveni la ”metehne vechi”. Iohannis a continuat seria atacurilor la adresa PSD, la lansarea cărţii sale „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”. ”Cei din PSD au venit la Iaşi să vă umilească. Ei spun că nu contează alegerile, referendumul. Păi contează. Pentru că dacă oamenii votează, PSD dispare”, a declarat preşedintele, continuând: ”Vin şi  spun că Europa dăunează. Cum sa-i trimiţi pe ăştia la Bruxelles?”.

Șeful statului a suținut că din cauza PSD-ului nu suntem astăzi în Schengen, pentru că în 2016 eram foarte aproape de aderare, dar alegerile au fost câştigate de PSD, care ”a început să facă praf justiţia”.

 

Miting PNL

Preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat, sâmbătă, la mitingul PNL din Piaţa Unirii din Iaşi, pe ieşeni să meargă la vot în 26 mai. ”Votul vostru contează”, le-a spus el. Şeful statului a făcut o baie de mulţime înainte de a urca pe scenă. ”De doi ani şi jumătate, PSD încearcă să îndoaie legile ca să-şi facă scăpaţi infractorii cocoţaţi în fruntea statului. Dragi români, dacă pierdem independenţa justiţiei, atunci pierdem şi şansa pentru a avea autostrăzi, spitale, grădiniţe şi şcoli. Dacă îi lăsăm pe ei să ne strice ţara, atunci românii sunt cei care vor plăti. Aşa nu se poate! Să arătăm lumii că noi nu suntem un neam de hoţi, ci un neam de oameni cinstiţi. Pentru toate acestea, pentru viitorul nostru, pe 26 mai mergem să votăm!”, a mai spus preşedintele.

La reuniune au participat preşedintele PNL, Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, secretarul general al PNL, Robert Sighiartau, alături de candidaţi ai partidului la alegerile europarlamentare Rares Bogdan, Siegfried Muresan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi, Vlad Nistor, Mihai Ţurcanu. La miting au participat aproximativ 8.000 de membri şi simpatizanţi PNL din Iaşi, Suceava, Botoşani, Vaslui, Bacău şi Neamţ. La finalul mitingului, mai mulți membri ai PNL au rămas în piață să strângă gunoaiele.

 

Mesajul lui Tăriceanu

Abandonată de PSD pe durata campaniei electorale, tema ”statului paralel” este, în continuare, susținută de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și el un potențial candidat la alegerile prezidențiale. Tăriceanu a susținut sâmbătă la Craiova, unde a participat la prezentarea candidaţilor partidului la alegerile pentru Parlamentul European, că ceea ce împiedică România să progreseze este corupţia din statul paralel şi nedreptăţile pe care acesta le generează, motiv pentru care acest subiect îl preocupă permanent. Liderul ALDE, le-a cerut membrilor de partid care l-au primit scandând ”Tăriceanu, preşedinte!”, să se mobilizeze pentru data de 26 mai, pentru că acest vis al lor, care este şi al lui, nu poate deveni realitate fără un rezultat bun la aceste alegeri.

 

Manea pentru PSD

Cântăreţul de manele Nicolae Guţă a scos o piesă intitulată ”Victorie PSD” în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din acest an. Videoclipul a fost postat sâmbătă seară pe canalul de YouTube „Manele TV” care precizează că este o „melodie facută la comandă pentru Partidul Social Democrat”.

”De vrei gustul fericirii/ Ștampilează trandafirii. /Când e cald fierul se bate/
Dacă vrei prosperitate/ Hai, române, hai la urnă / Dacă vrei viața mai bună
Votează cu încredere Liviu Dragnea, PSD / Arde flacăra în torță, PSD-ul e o forță / Marțienii de-ar veni și tot nu ne pot opri / Hai, române, hai la urnă
Votează cu încredere Liviu Dragnea, PSD”, sunt versurile cântecului.

În videoclip, apare în prim-plan Nicolae Guță, dar fundalul este ilustrat cu imagini de la mitingurile și întrunirile PSD, în care se văd mulți oameni și lideri ai PSD. Aceste imagini alternează cu altele în care se văd tineri care dansează și cântă fericiți la festivaluri, copii care aleargă, bancnote în teanc numărate, părinți care merg cu copii de mână sau tineri îndrăgostiți în ceea ce pare a fi un apartament nou.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă