Alături de fostul şef al statului s-au aflat reprezentanţi ai Academiei Române, ai mediului universitar, membri ai corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai cultelor și foşti deţinuţi politici, conform Agerpres.
Evenimentul, organizat de Fundaţia Română pentru Democraţie, a cuprins proiecţia unui film cu secvenţe relevante din activitatea fostului preşedinte, un concert al Cameratei Regale, precum şi lansarea volumului „Emil Constantinescu 80 – Om de ştiinţă. Om de stat. Mărturii”.
Emil Constantinescu a făcut un apel la reconciliere naţională, dar şi la un efort pentru revenirea elitelor în prim planul vieţii politice şi sociale româneşti.
„Sunt profund mişcat de prezenţa la Ateneul Român a atâtor personalităţi, mai ales a unor oameni care mi-au fost apropiaţi în momentele cele mai grele ale vieţii mele. Cred că în această seară este de datoria celor care mai suntem în viaţă ca, prin mărturisirea noastră, să lăsăm o mărturie pe baza căreia să se poată scrie o istorie adevărată care până acum nu s-a scris. (…) Nu este important unde trăieşti, ci cum trăieşti”, a afirmat fostul preşedinte.