11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăEcaterina Andronescu, taxată drept „sorosistă“

Ecaterina Andronescu, taxată drept „sorosistă“

Ecaterina Andronescu și Liviu Pop, foști miniștri ai Educației și actuali senatori PSD, au avut o dispută, în direct, la un post de televiziune.

Scandalul a fost provocat de faptul că Andronescu i-a cerut lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare deschisă, să se retragă de la şefia partidului, iar Guvernul Dăncilă să fie înlocuit cu un nou Executiv, mai competent. Liviu Pop a fost printre primii lideri PSD care au reacționat, afirmând că înlocuirea Guvernului este dorită doar de o anumită categorie – „sorosiştii şi exponenţii sistemului ocult de putere“.

„Astăzi aţi afirmat un lucru care este extrem de grav, că sunt sorosistă. Cred că nu trebuia să exprimaţi ce aţi exprimat la adresa mea. Mi-a provocat amărăciune. Eu chiar mă simt jignită de dumneavoastră cu apelativul «sorosiştă». Puteţi să spuneţi pe ce vă bazaţi când spuneţi lucrul acesta, când eu mi-am luat toate zoaiele pământului? Dumneavoastră credeţi că mi-aş dori să fac rău partidului? Dar dumneavoastră vedeţi doar ce vă place. Nu am atacat în nicio propoziţie partidul, dimpotrivă, mi-am exprimat îngrijorarea pentru scăderea în sondaje a partidului“, a afirmat, marţi seară, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, într-o emisiune difuzată de România Tv.

În replică, senatorul social-democrat Liviu Pop i-a reproşat Ecaterinei Andronescu că nu şi-a exprimat nemulţumirile în interiorul partidului. „Părerea mea e că prima dată spăl rufele acasă, dar până atunci nu cred că putem ieşi în spaţiul public cu păreri împotriva partidului. Puteaţi să discutaţi în interiorul partidului lucruri care ţin de sondaje. Eu cred că dacă avem o problemă în partid, haideţi să o rezolvăm în partid. Acesta este crezul meu. Doamnă, nu e în regulă ca senator al PSD să ieşiţi să atacaţi conducerea partidului şi Guvernul“, a reacționat Liviu Pop, într-o intervenţie telefonică la aceeaşi emisiune.

 

„Strugurii sunt acri“

Poziții similare cu Liviu Pop au avut și alți lideri ai partidului. Preşedintele filialei Dolj a PSD, Claudiu Manda, a declarat că sunt „nepotrivite“ afirmaţiile senatorului social-democrat Ecaterina Andronescu făcute în scrisoarea deschisă prin care îi cere demisia liderului formaţiunii. „Tocmai am avut Congres în care şi dna. Andronescu a candidat. Cred că membrii PSD i-au spus dnei Andronescu care este echipa pe care şi-o doresc. O respect pentru vârsta şi experienţa pe care le are, dar consider nepotrivite afirmaţiile domniei sale. O fi vreo supărare că nu mai este vicepreşedinte“, a declarat Claudiu Manda.

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, lider al organizaţiei de sector a PSD, se declară „profund mâhnit şi revoltat“ că Ecaterina Andronescu a ajuns „o portavoce a adversarilor politici“ ai PSD şi spune că nu înţelege cum aceasta îl atacă pe Liviu Dragnea exact în modalitatea descrisă luni seară de Klaus Iohannis. El îi transmite Ecaterinei Andronescu, fost vicepreşedinte al PSD, fost preşedinte al PSD Bucureşti, fost ministru şi fost numărul unu pe lista senatorilor PSD Bucureşti, că astăzi a demonstrat de ce este „un fost“ şi că acum, când nu mai are susţinere în partid, „strugurii sunt acri“. 

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu s-a pus „în slujba adversarilor consacraţi ai PSD“ prin faptul că a cerut retragerea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului. Potrivit liderului PSD Vaslui, demersul lui Andronescu reprezintă o încercare de a „scufunda barca“. „Totuşi, cred că ar fi bine ca aceia dintre oamenii care s-au remarcat în PSD de-a lungul timpului să nu fie chiar ei cei care să încerce să scufunde barca acum“, a completat Buzatu.

 

Este „frustrată“

„În acest context, intervenţia unui parlamentar PSD care cere demisia acestui Guvern demonstrează frustrarea că nu a putut face parte din acest Executiv (frustrare manifestată şi în alte rânduri) sau poate doar instalarea unei incapacităţi, scuzabile dintr-un anumit punct de vedere, de a percepe corect realitatea. De asemenea considerăm ca fiind tot o formă de -manifestare a frustrării solicitarea -aceluiaşi parlamentar ca preşedintele PSD, ales de toţi membrii acestui partid, să demisioneze“, a transmis PSD Suceava, pe Facebook.

Deputatul PSD de Hunedoara Laurenţiu Nistor a transmis că Guvernul este performant pentru că este susţinut de un partid care îşi face treaba şi nu există niciun motiv pentru schimbări la nivelul conducerii -partidului. „Nu trebuie să uităm faptul că, tocmai sub această conducere, a lui Liviu Dragnea, PSD a obţinut cele mai bune rezultate electorale din istoria recentă a partidului“, a susținut Nistor. „Aşa cum ne-am obişnuit, PSD este un partid mare, cu orgolii pe măsură, iar astfel de evenimente, cum este şi scrisoarea doamnei senator, sunt inevitabile la acest nivel“, a mai spus Nistor. 

 

Ce a cerut fostul ministru al Educației

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a făcut un apel către conducerea partidului „să nu dea foc ţării şi PSD“ şi a cerut ca Liviu Dragnea să se retragă din funcţia de preşedinte al partidului, iar Guvernul – care „nu reprezintă nivelul şi capacitatea profesioniştilor din partid şi este expresia unei singure persoane“ – să fie schimbat. „Să venim în cel mai scurt timp cu un prim-ministru şi un Guvern PSD de super profesionişti şi să guvernăm ţara, iar partidul are suficienţi specialişti pentru un asemenea Guvern. Pentru binele României şi pentru binele PSD-ului, preşedintele partidului trebuie să facă un pas în spate, să dea dovadă de responsabilitate şi maturitate şi să facă un act de mare curaj şi demnitate politică şi să se retragă din fruntea partidului“, spune Andronescu într-o scrisoare intitulată „S.O.S. PSD“.

Andronescu afirmă că PSD trebuie să salveze atât ţara cât şi partidul „de la un dezastru major“ spre care se îndreaptă -„vertiginos“. În scrisoare, aceasta mai afirmă că Guvernul Dăncilă nu reprezintă PSD. „Se poate compara acest Guvern cu guvernele anterioare ale PSD-ului? Se poate -compara acest Guvern cu guvernele Văcăroiu, -Năstase sau Ponta? Nu, în niciun caz. Acest Guvern nu mă reprezintă nici pe mine, nici pe dumneavoastră, dragi colegi, nici PSD-ul, nici -România. Acest Guvern este -expresia unei singure persoane, ceea ce nu este în regulă“, a afirmat, -printre altele,  -Andronescu.

 

Congres cu scântei

Congresul PSD din 10 martie a fost marcat de scandal. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, contracandidaţii Vioricăi Dăncilă la funcţia de preşedinte executiv, au decis să părăsească lucrările după ce nu au reușit  să vorbească în faţa delegaţilor. În momentul în care Andronescu și Bănicioiu au vrut să își prezinte proiectele în fața colegilor a început operațiunea de votare, iar delegații au plecat din sală către cabinele amenajate pe holurile de la Sala Palatului. Andronescu și Bănicioiu l-au acuzat pe Liviu Dragnea că a aranjat lucrurile astfel încât ei să nu aibă audiență la prezentarea candidaturilor. Spre deosebire de cei doi adversari, Dăncilă și-a prezentat pe larg proiectele.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă