Ideea readusă în prim-plan de co-președintele USR PLUS Dacian Cioloș ridică întrebarea dacă în toamnă va exista și o remaniere.
Cioloș susține că miniştrii de la USR PLUS au început deja să facă reforme, iar rezultatele parţiale vor putea fi văzute la toamnă.
„Va trebui să avem verificarea aceasta pe toate ministerele. La ministere, din USR mai mulţi miniştri au început lucrul acesta. Uitaţi-vă la Ministerul Sănătăţii numirile la conducerea spitalelor se face pe bază de concurs, s-au schimbat consiliile de administraţie şi se organizează concursuri. La fel, la Ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă a început deja. Ştiu că şi ministrul Cladiu Năsui a început la unele companii. Dar sigur, sunt proceduri care au fost începute, o să vedem şi rezultatele parţiale în toamnă”, a explicat Cioloş, după şedinţa de marţi a coaliţiei.
„Suntem tot acolo de unde am plecat”
Totuși, acesta a menționat că există măsuri politice pe care actuala coaliţie şi le-a asumat, dar nu le-a rezolvat – desfiinţarea pensiilor speciale, depolitizarea administraţiei publice şi desfiinţarea SIIJ.
„Suntem cam tot acolo de unde am plecat, cu pensiile speciale, am desfiinţat doar pensiile speciale la parlamentari, în rest, suntem cam tot acolo. Cu depolitizarea administraţiei publice suntem cam tot de unde am plecat. Cu desfiinţarea SIIJ, ştiţi situaţia. Acestea sunt trei subiecte foarte importante şi sper eu ca din toamnă încolo, după ce se termină campania asta internă, să putem să ne luăm nişte angajamente politice pe aceste măsuri”, a precizat Cioloş.
Pe de altă parte, într-o emisiune TV, Cioloș a subliniat că reformele n-au avansat așa cum și-ar fi dorit formațiunea sa și că nu simte „apetit la colegii din coaliție” pentru acestea. El a precizat că nu dă termene, însă că „dacă a trecut un an de zile și nu vedem reforme trebuie să ne punem întrebări ce a funcționat și mai ales ce n-a funcționat și să vedem dacă există într-adevăr la pertenerii noștri de guvernare un apetit de reforme”.
Cioloș a subliniat însă că: „Nu vom accepta un statut de partener junior la guvernare”
El a declarat că formațiunea sa, din punct de vedere politic, este gata să-și asume toate reformele promise în campania electorală și incluse în programul de guvernare, care însă în acest moment „nu se văd”. „Dacă a trecut un an de zile și nu vedem reforme trebuie să ne punem întrebări ce a funcționat și mai ales ce n-a funcționat și să vedem dacă există într-adevăr la partenerii noștri de guvernare un apetit de reforme, nu doar declarativ”, a accentuat el.
„Cu pensiile speciale batem pasul pe loc. Nu simt apetit la colegii din coaliție să avansăm pe dosarele astea, mă refer la colegii din PNL și UDMR. (…) E un grup de lucru care s-a constituit cu colegi din Parlament și cu Ministerul Muncii. Am discutat zilele trecute cu colegi din acel grup și n-au avansat discuțiile. Nu prea au fost disponibili ceilalți colegi să se întâlnească”. DACIAN CIOLOȘ
Reforme până la următoarea rectificare
Premierul Florin Cîţu a precizat, întrebat dacă a primit răspuns în legătură cu reformele cerute la companii şi ministere, că a solicitat aceste reforme până la următoarea rectificare bugetară, iar dacă acestea nu vor veni, nu vor mai fi alocate resurse financiare.
„Am cerut, până la următoarea rectificare bugetară. Dacă nu va veni nicio reformă, nu vor mai fi finanţate resurse”, a declarat Florin Cîţu. Chestionat de ce mai aşteaptă până la rectificarea bugetară în legătură cu reformele, premierul a răspuns: „Am avut o discuţie pe această temă. Mi s-au prezentat reformele, unele reforme cred că sunt în curs, înţeleg. Voi primi în perioada următoare mai multe detalii, de aceea nici nu alocăm resursele pe care le-au cerut. Alocăm mai puţine resurse. Vom vedea dacă le alocăm pe toate”.
Orban nu vrea remanieri în primul an
Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus însă că nu consideră oportună schimbarea din funcţii a unor miniştri în primul an de guvernare. El a criticat revocat de la portofoliul Finanţelor Publice a lui Alexandru Nazare, în condiţiile în care urmează a se face o rectificare bugetară pozitivă „consistentă”.
„Punctul meu de vedere a fost clar, că e foarte greu să te apuci să schimbi miniştri în primul an de guvernare. Nu vreau acuma să comentez că s-a făcut o revocare a ministrului Finanţelor, care iată că după rezultatele activităţii Ministerului Finanţelor şi după modul în care a fost condus Ministerul Finanţelor astăzi avem o rectificare pozitivă consistentă”, a susţinut Orban.